Artikkelskriving, ryddeaksjoner og parsell!


Da har jeg hatt litt over 50 timer praksis hos Naturvernforbundet, og så langt har jeg gjort masse forskjellig!

 

På grunn av koronasituasjonen har det foreløpig vært en del kontorarbeid, der jeg blant annet har skrevet en tekst om kystlynghei. Teksten skal publiseres i NaturVest, et magasin for medlemmene i Naturvernforbundet, og omfatter hvorfor kystlyngheiene er viktige å ta vare på, blant annet på grunn av karbonlagring og biologisk mangfold. Her fikk jeg også øvd på å holde et intervju, som var veldig lærerikt. Videre har jeg også vært med på et par digitale kurs og konferanser, blant annet Hold Norge Rent, der årets tema var næringslivet. Forskere, ryddeentusiaster, næringslivet m.m. holdt foredrag om deres erfaring med marin forsøpling og hva de gjør for å minske det. Det var fint å høre at det er flere parter som jobber med å gjøre driften deres mer bærekraftig og minsker emballasjebruk.

 

Likevel har det ikke bare vært hjemmekontor! Vi har vært på befaring for å lete etter fremmede treslag som sitkagran og hemlokk. Gjennom dette har jeg lært hvor skadelige fremmede treslag er, trekkene deres og kartlegging. Dette var også noe jeg touchet innom på teksten min om kystlynghei, ettersom store bartrær i kystlyngheier vil ta opp mye vann fra bakken og negativt påvirke karbonopptaket. Kystlyngheiene på Lygra kan faktisk inneholde så mye som 15-20 kg karbon per kvadratmeter, så her er det viktig å holde de store trærne unna!

 

Jeg har også vært med på å planlegge og utføre et par ryddeaksjoner, der frivillige blir med å rydde plast langs elver eller strender. Man blir ganske overrasket over å se hvor mye forsøpling som ender opp i naturen, og jeg kjenner jeg blir engasjert for å gjøre en forskjell på plastbruken vår. Det ligger masse planlegging bak dugnader, og det finnes flere plattformer man kan bruke for å dokumentere forsøplingen. Vi har brukt ryddenorge.no, og her kan man informere om ryddeaksjoner, i tillegg til å registrere funn som er gunstig for forskning og kartlegging. Fra denne nettsiden kan man også få utstyr som trengs for å utføre en ryddeaksjon.

 

Videre har jeg også hjulpet litt til i parsellhagen til Naturvernforbundet på Storetveitmarken, der vi nettopp har begynt med dyrking. Blant annet har vi allerede dyrket poteter, reddik og gulrøtter og skal dyrke mer når det blir litt varmere. Jeg var også med på et kurs der Ida Kleppe, bybonden i Bergen, holdt foredrag om bærekraftig dyrking som var veldig informativt.

 

Så langt har praksis vært kjempegøy og veldig lærerikt, og jeg gleder meg til de resterende timene!

 

                                           

Bilder fra ryddeaksjon på Midtun og parsellen på Storetveitmarken.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *