Dyrepasser for en dag, +/- 150timer 4


Javel, då sidde me her igjen. Jeg vil bare først starte med å si at etter en iherdig innsatts fra undertegnede så har jeg klart å få tatt noen bilder til bloggen. Det er derfor bare å sette seg til rette og nyte det kommende visuelle mesterverket.

Noen av oppgavene mine hos Sars er å samle inn og ta vare på modell organismen Ciona intestinalis, (vil heretter omtales som ciona). Ciona er et kappedyr og medlem av fylumet ryggstrengdyr. De er sammen med lansettfisker våre nærmeste virvelløse slektninger, noe en person med en vill fantasi uten problemer vil kunne forestille seg.

«The missing link» mellom Ciona intestinales og Homo sapiens

Det er nettop denne «nære» relasjonen som gjør ciona så interessant som modell organisme. Man kan studere ciona larvenes utvikling og dra koblinger til vår egen utvikling og evolusjon.

 

 

 

 

 

Men siden ciona individer ikke møter opp på Sars av eget initiativ så må vi ut å høste inn individer. Det gjøres ofte i en båthavn, ettersom cionaene stortrives under båter og flytebrygger. Ved hjelp av en modifisert høygaffel og en hov er det mulig å hente opp cionaene og frakte dem tilbake til deres nye hjem.

 

 Tilbake på Sars blir dyrene plassert i baljer hvor de vil bo frem til de er klare for å bli brukt i forsøkene.

Cionas nye bolig.

De mates hver dag med en blanding av alger og bakterier som gros her på Sars. Alge smoothien består av algene; Chaetoceros calcitrans, Rhinomonas reticulata, Isochrysis sp., og cyanobakteriene; Synechococcus sp. og spirulina.

Hylle to fra toppen, fra venstre; Chaetoceros calcitrans, Isochrysis sp., Rhinomonas reticulata.
Nederste hylle: Synechococcus sp.

 

Siden ciona ikke er i stand til å vaske sin egen bolig, faller dette ansvaret på oss tofotinger. Under vil dere se en bildeserie fra den siste vårrengjøringen.

For dem som forventet et bildedryss uten sidestykke vil jeg påpeke at det er flere bilder i dette innlegget enn det forrige. Og med denne progresjonen i tankene er det bare å glede seg til neste innlegg 😉

 

 

TTYL

Håvard

Dyrepasser, ciona entusiast, student, rengjører, cosmic warrior.

 

Not everything you desire can be obtained by logic

 


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 thoughts on “Dyrepasser for en dag, +/- 150timer