Første dagene hos NINA


I begynnelsen fikk jeg muligheten for å bli med på annet arbeid enn oter og fugl. Isteden for å bli sendt ut i felt, ble de første timene gjort inne på et laboratorium med petriskåler!

Det er flere forskere som jobber på NINA hvor jeg har fått plass, og det gir muligheten for mer fleksibelt arbeid nå som feltarbeid for oter er ganske begrenset for når arbeid kan utføres. Så som en begynnelse fikk jeg starte med og ekstrahere sopp-arter. Oppgaven er ganske simpel i hva som skal gjøres; trekk ut en sopp-art fra en petriskål fult av forskjellige sopp-arter, og putt hver sopp-art individuelt i nye petriskåler for å la de vokse alene. Dette gjøres for å finne ut hvilke sopp-art det er for identifisering, og hvordan de vokser under forskjellige underlag.

Bilderesultat for Sopp i petriskål

Det var litt mer enn hundre petriskåler fult av flere sopp-arter som hadde hatt lang tid til og vokse. Det trengs utrolig mange nye petriskåler hvor man kan putte sopp-artene oppi for at det skal være nok for hver art. Man starter med og bruke en tusj til og se under petriskålen for å markere hvilke av soppene man ønsker og ekstrahere ut i hver sin petriskål. Ekstraheringen ble gjort med nåler som ble varmet opp av gassbrenner som får nålen til og gløde før den legger kjapt i vann for å kjøles ned. Dette gjøres for å desinfisere nålen slik at den ikke kontaminerer petriskålen.

Deretter bruker man nålen til og trekke ut sopp fra petriskålen. Man skal helst ikke få en for stor bit med og ikke trekke nålen for langt ned i underlaget i petriskålen når den overføres til ny, ren petriskål så man helst bare får med en sopp-art og ikke blander arter. Det er viktig og unngå og puste hard eller nyse over petriskålene når man prøver og ekstrahere soppen slik at man ikke kontaminerer petriskålen med bakterier fra munnen, når dette blir veldig tydelig etter petriskålen har fått tid til og vokse hvor man kan se mer enn bare den ene sopp-arten som ar ment og være til stedet. Så lukker man petriskålen med teip utenpå for å forhindre luft og komme inn eller ut, og ser på resultatet 1 uke opp til 1 måneds tid i kjøletemperatur. Alle sopp-arter som blir puttet i nye petriskåler blir nummerert og notert hva slags underlag de legges i for å se hvordan de vokser. Til sammen fylte vi over 175 petriskåler med nye sopp-arter.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *