Vannprøver og relevante fag


Heisann!

Da nærmer jeg meg slutten på praksisutplasseringen hos NIVA.  Eksamensperioden er i gang for fullt, og man merker at det kan være vanskelig å fordele tiden sin mellom alt som skal gjøres.

De siste gangene jeg har vært på NIVA har jeg jobbet med Paula, og fått prøve med på litt nye ting. Blant annet har jeg fått lage ulike agartyper fra bunn av, som brukes til å påvise/dyrke bakterier fra vannprøver. Dette kan være en noe tidkrevende prosess, for etter at alle ingrediensene til agaren er blandet sammen skal det kokes opp – noe som kan ta opp til hvert fall 1 time. Etter agaren har kokt opp fordeles den i petriskåler, og settes til avkjøling.

Fordeling av agar

Vannprøver fra ulike lokaliteter brukes også til å se på mikrobiell aktivitet i disse vannprøvene. Dette gjøres ved hjelp av en metode som Paula utviklet i løpet av PhD-en sin. Vannprøver blandes med en reagens og tilsettes så hydrogenperoksid etter et tidsintervall på 30 sek, 15 min, 30 min, 45 min og 1 time. Her gjelder det å ha tunga rett i munn når du skal overføre og blande hydrogenperoksid hvert 30 sek til ti forskjellige prøver! Etter hydrogenperoksiden er overført til alle vannprøvene går de gjennom et spektrofotometer hvor man måler absorbansen til de ulike prøvene.

 

I løpet av disse oppgavene merker jeg at jeg er glad for å ha hatt flere kjemifag, noe som gjør at ting er i hvert fall noen grad kjent, og ikke fullstendig gresk. I retrospektiv gir det mer motivasjon å ha hatt ulike obligatoriske fag, når du vet at du får bruk for de senere/ i en eventuell jobbsituasjon. Samtidig skulle jeg gjerne ønske at de kjemifagene jeg har hatt hadde vært mer rettet mot biologi (for eksempel vannkjemi?), noe som kunne gjort det enda enklere å relatere kjemien til de ulike biologitemaene. Stort sett føler jeg at jeg ikke fått noen særlig bruk for kompetansen fra de biologiske fagene jeg har hatt (hvert fall i løpet av de siste oppgavene), noe som også hadde vært interessant og fått teste.

 

De neste ukene kommer nok alle eksamener til å ta opp mesteparten av tiden min, men jeg har fortsatt noen timer hos NIVA igjen – så vi blogges når jeg er ferdig med praksis!

 

Ulrikke

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *