Feltarbeid og HMS 1


Hei igjen!

Da har jeg tilbakelagt hele 90 arbeidstimer hos NIVA. I løpet av disse timene har jeg fått prøvd meg på ganske mye forskjellig, og det er sjelden jeg gjør akkurat det samme i løpet av en dag hos NIVA.

 

Hos NIVA jobber jeg hovedsakelig med en som heter Sondre, som stadig finner nye ting som jeg kan gjøre. I løpet av våren har vi jobbet en god del med såkalte beredskapsbokser som vi sender ut til oppdrettsanlegg. Disse beredskapsboksene er et slags «kit» som oppdrettsanlegget kan ha i beredskap (noe åpenbart ut ifra navnet «beredskapsboks») med tanke på uforutsigbare scenarioer som kan skje i relasjon til vannkvalitet og fiskedød. Vi har særlig jobbet med å optimalisere denne boksen, sånn at det i slike scenarioer, skal være enkelt å finne fram til de ulike prøvene som skal tas. Med andre ord har det blitt mye telling merking, og kategorisering av disse ulike flaskene og beholderne.

 

Jeg har også fått være med på flere felt, blant annet en såkalt B-undersøkelse. I løpet av en B-undersøkelse tas det sedimentprøver ved merdene rundt oppdrettsanleggene for å vurdere kvaliteten på de ulike stasjoner. Hver stasjon får en score fra 1 til 4, og disse ulike scorene blir tilslutt lagt sammen til en samlet score og lokalitetstilstand for hele anlegget. Når vi skal ut på felt må vi som oftest være framme ved møteplassen rundt 08:00 tiden, noe som betyr at avreise fra NIVA er rundt 07:00. Dette har vært en smule utfordrerne med tanke på at jeg et selverklært B-menneske og en god dose morgengretten (sorry Sondre).

Fra felt i februar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I relasjon til B-undersøkelser har jeg også fått prøve meg på å skrive disse rapportene som vurderer tilstanden til de ulike stasjonene og lokaliteten. Dette var noe utfordrerne i starten, med tanke på mye nye faguttrykk og figurer, men disse ble etter hvert ble mer forståelig og mindre komplisert. Det er særlig interessant å kunne følge en situasjon fra felt og til en endelig rapport, noe som gjør det lettere å se de røde trådene gjennom hele prosessen.

Jeg tilbringer også en del tid på labben, der jeg gjør alt fra å veie ulike stoffer, og blant annet lage lugol løsninger som brukes til å påvise algetoksiner i vannprøver. Noe jeg også har erfart (men som kanskje ikke er noen stor overraskelse) er at HMS tas svært alvorlig både i lab, – og feltsituasjoner). Med tanke på det legger jeg ved noen virkelige glansbilder i ulike HMS situasjoner.

HMS er både viktig i felt…

Og på labben!

Vi blogges!

Ulrikke

 


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One thought on “Feltarbeid og HMS

  • Gaute Velle

    Det å kunne jobbe med prosjekter, dvs følge et faglig opplegg fra planlegging til felt felt, til analyser og til en endelig rapport, er en viktig egenskap i arbeidslivet. Så flott at du har lært dette!