Ut av kontoret 2


Hei igjen!

Jeg har nå rundet 100 timer i praksis. Jeg har siden sist brukt mye tid på å taste otolitter inn i datasystemet, men har også hatt noen turer utenfor kontoret.

Det var planlagt at jeg skulle være med en dag ut i båt for å være med og teste kamerasystemet Deep Vision. Deep Vision er et system som skal kunne brukes til å identifisere og måle fisk i havet uten å måtte ta fisken ut av vannet. Kameraet skal kunne festes på garn eller trål slik at fisken må svømme forbi kameraet som tar høyoppløsningsbilder av fisken. Et slikt system vil kunne spare mye tid i forhold til å samle data til forskningssammenheng, for eksempel bestandsforskning.

Dette gikk ikke som planlagt. Dagen før det var lagt opp til at jeg skulle være med oppdaget de en feil i kalibreringen på systemet. Jeg fikk da isteden være med å skru fra hverandre systemet og være med på rekalibreringen. Noe av utfordringen med å ha kameraet i vannet er å få rett lysmengde. Systemet er utstyrt med LED lys. Man må ha nok lys til å se fisken, men ikke så mye lys at det skinner og man får dårlige bilder.

Jeg fikk også være med en dag til Ølve, inne i Hardangerfjorden, på besøk til et turistfiskeanlegg hvor turister fra Tyskland var på ferie. Dette var i sammenheng med et prosjekt som drives for å kartlegge turistfiske. Det kommer mye turistfiskere fra Tyskland. Mange kommer fra innlandet og tilbringer lange økter, kanskje flere for dagen, ute og fisker. Turistene visste ikke at vi kom, så vi ble sittende og vente i noen timer.

Man er interessert i å kartlegge fritidsfiske i sammenheng med å bevare fiskebestandene. Overfiske er en av flere bekymringsfaktorer rundt nedgang i bestander, og det er derfor viktig å ha kontroll på hvordan og i hvilket omfang slik fiske tar sted. Turister har lov til å ta med seg 20 kilo fisk hjem dersom de er registrert ved et fritidsfiskeanlegg, og 10 kilo dersom ikke. Det kan likevel tenkes at det fiskes mye mer enn det man trenger for å oppnå utførselskvoten, for eksempel dersom det fiskes for hyggens skyld heller enn for å få med seg mest mulig hjem igjen. Blant annet sjekke at de ikke bryter med minstemålet for artene det fiskes på. Utenom makrell og sei er det minstemål på alle fisker i sjøen i Norge. Minstemål avhenger også av hvor i landet man fisker. Grunnen til at man har et minstemål er at man ønsker at småfisk skal kunne leve lenge nok til å kunne formere seg.

Jeg koser meg fortsatt i praksis, og setter veldig pris på innsatsen praksisverten min har gjort for å diversifisere arbeidsoppgavene mine.

Vi blogges!


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 thoughts on “Ut av kontoret

  • Frida

    Spennende at du får prøve så mye variert! Det høres ut som om du har fått innblikk i mange forskjellige type jobber en kan ha som biolog, og det hjelper kanskje med valgene senere? Så bra at du har en god praksisvert som er opptatt av at du får mye ut av praksisperioden din.

  • Marthe

    Det virker kjekt å få utføre flere varierende arbeidsoppgaver. Hvordan kartlegges turistfiske egentlig? 🙂