En siste tur med Ocean Bergen 1


Hei igjen folkens!

Da var mine 140 timer hos Ocean Bergen unnagjort, og en lærerik praksisperiode er over.

De siste par dagene har vi jobbet veldig variert, vi har jobbet med vedlikehold av ett multitrofisk anlegg, dratt på gonadesjekk hos tunikatene, og drevet med innsanking av forskjellige alger langs ett svaberg, hvor vi lette etter planter vi kunne hente sporofytter fra. Dette har vært en morsom og lærerik opplevelse, og vi har fått gleden av å være med på å gjøre forsøk i en rekke forskjellige arbeidsområder.

 

 

 

Vi dro også en tur ut med båt, og observerte statusen på kjønnsmodning hos tunikatene ute i fjorden. Overraskende nok, hadde svært få av tunikatene gytt, uten at vi kunne komme på noen umiddelbar god forklaring, da de etter kalenderen burde ha begynt å gytt for flere uker siden. Senere på samme tur tok vi en rekke målinger av vannet rundt; pH, temperatur, O2, tetthet og mer ble målt, alt for å kunne forstå mer om hvilke faktorer som kan være viktige for tunikater i forskjellige situasjoner. Spesielt nå som vi oppdaget den sene kjønnsmodningen, å ta ekstensive tester ville forhåpentligvis gi oss ett godt bilde av miljøbildet i fjorden, og dermed også muligheten for å forstå bakgrunnen for den uventede variasjonen.

 

En interessant observasjon vi jo har gjort oss gjennom praksisen, er hvor uforutsigbart arbeidet kan bli når man jobber med levende organismer. I ett fag som kjemi, eller fysikk, jobber man med en rekke faste, for det meste kjente parametre. I Denne typen biologisk arbeid, er faktorene nesten uendelige, da man ikke bare jobber med tunikatene selv, men også hele økosystemet rundt dem. Små endringer i miljøet kan endre vekst, eller modning slik at vi må utsette, eller forskynde arbeidsplaner basert på når «tiden er inne».

En god del biologisk arbeid ender ikke opp i nøye oppmålte konklusjoner, men heller relativt spesifikke kvalifiserte gjetninger. Dette er jo en av tingene som gjør arbeidet interessant, mengden faktorer som spiller en rolle gjør at man stadig har ting å lære. Mennesker begynte med agrikultur for mange tusen år siden, og har siden den tid fått en ganske solid mestring av feltet, men akvakultur er fortsatt ett felt vi utforsker videre hver dag, og å få gleden av å være med å observere spissen for tunikatdyrkinga har vært en svært kul opplevelse!

Det har vært ett spennende vår-halvår med mange viktige oppdagelser om realiteten rundt arbeidet som biolog, jeg er takknemlig for at Ocean Bergen tok meg i mot og viste meg verdenen rundt opdrett av tunikater! Gjennom praksisen har jeg lært mye om hvordan hverdagen til en biolog kan se ut, samtidig som vi har lært mye om hvordan det jobbes i felt hvor det ikke ennå finnes noen fasit. Jeg kommer til å savne å være med på praksisen, men jeg kommer til å følge spent med på prosjektet i fremtiden!

Takk for meg!

-Sebastian

 


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One thought on “En siste tur med Ocean Bergen

  • Marthe O

    Ocean Bergen virker som en spennende praksisplass, og tunikater er ofte undervurdert når det kommer til bruksområder. Det at de hadde sen kjønnsmodning er svært interessant, og håper de finner ut av hva det skyldes.