Variert arbeid 2


Hei igjen!

I andre delen av praksisperioden har jeg vært mer ute på Marinbiologisk feltstasjon på Espegrend hvor blant annet Ocean Bergen har kontorene sine. Det har handlet mer om mikro- og makroalger enn tunikater den siste perioden, ettersom andre runde av tunikathøsting måtte utsettes til høsten. Nok et eksempel på hvor uforutsigbart det er å jobbe med levende dyr og planter. Det har virkelig kommet fram at en viktig del av biologi er å planlegge jobben rundt de biologiske prinsippene og teoriene man kjenner, for eksempel når på året man forventer gyting og god vekst, men også vite at forskjell i klima og miljø fra år til år kan påvirke dyrets utvikling og gytetidspunkt, og være forberedt på å måtte endre planene underveis. Nesten hver dag jeg har vært ute i praksis har det vært ett eller annet som ikke har gått som planlagt eller ikke fungert som det skulle, men problemløsningsevnen til denne gjengen er ikke til å klage på og det er helt klart en viktig egenskap å ha, spesielt når arbeidsdagen kan være så uforutsigbar. Dyr, planter og været gjør sjelden akkurat det man ønsker

Den siste uken har jeg fått være med på veldig mye forskjellig og kanskje i større grad fått anvendt biologisk kunnskap jeg allerede har. Jeg har vært i båt for å sjekke gonadene til tunikatene og vi tok CTD målinger av vannet, klatret rundt i fjæresonen for å lete etter sori på Laminaria Digitata, renset og skar ut sori, samlet data fra et eksperiment hvor vi så på hvilket materiale diatomer vokser best på og framstilte resultatene i diagrammer.

I emnet BIO212 – Marin samfunnsøkologi har jeg lært en del om såkalte «foundation species» som er arter som danner habitat for andre arter og spiller viktige roller i samfunnsøkologi. Laminaria Digitata er en slik art og det var interessant å få se på nært hold hvordan så mange forskjellige arter levde på og rundt disse algene, spesielt i og rundt festeorganet. Med BIO298 får man muligheten til å se og oppleve teori i praksis og jeg føler at det hjelper veldig på forståelsen for faget og gir kanskje et større og mer oversiktlig bilde på den kunnskapen man får gjennom forelesninger.

Laminaria Digitata

Sori på Laminaria digitata (det mørke området)
Utskjæring av sori

Stor blåstripet albusnegl som levde på Laminaria Digitata

 

 


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 thoughts on “Variert arbeid

  • Skjalg

    Så spennende å lese om utnyttelsesområdene til tunikater! Hvorfor måtte høstingen utsettes til høsten?
    Du nevner at dere tok CTD målinger av vannet, hva vil det si? Jeg vet heller ikke hva sori er for noe, kanskje det kommer senere i studieløpet mitt!

  • Marthe

    Tunikater er ofte undervurdert når det kommer til bruksområder, og det er derfor kjekt å lese om noen som fikk jobbe med de. Lurer bare på hva slags annet arbeid du gjorde og om du følte at du fikk brukt kunnskapene dine fra Bio i dette arbeidet? 🙂