Innsiktsfull praksisperiode 1


Da er jeg ferdig med alle praksistimene mine i BIO298 og skriver i den anledning mitt siste blogginnlegg. I løpet av disse 140 timene hos praksisverten Ocean Bergen har jeg virkelig fått et innblikk i hvordan det er å starte en ny bedrift og hvor viktig teoretisk kunnskap i tillegg til praktisk anvendelighet av denne kunnskapen er for å effektivisere produksjon av biomasse/produkt, som her var Ciona intestinalis, som igjen vil føre til økt lønnsomhet for bedriften.

Det har vært en viktig læring å få se hvordan kunnskap om tunikatenes levevis påvirker utførelsen av bestemte oppgaver, altså at alt vi gjorde ble gjort på en bestemt måte med bakgrunn i dyrets biologi. For eksempel er det i utgangspunktet ikke noe hokus pokus å høytrykkspyle garn, feste plater på tau med strips eller måle opp og klippe i garn. Det som derimot er litt hokus pokus, er bakgrunnen for hvorfor og hvordan man gjør det. Det er en grunn for at den og den lengden på tau og avstand mellom platene er den optimale avstanden og det er en grunn for at vi klipper garnet opp i like brede og like lange stykker.

Før jeg begynte i praksis visste jeg ikke helt hva jeg kunne forvente, men jeg forventet i hvert fall ikke at det skulle bli så mye fysisk krevende arbeid som det ble, med de av og til 8-9 timers lange dagene med tunikat høsting. Den ene dagen regnet jeg ut at jeg totalt hadde løftet 2 tonn (!!!) med tunikater i løpet av dagen. Jeg kjente det godt i armene da jeg kom hjem den kvelden for å si det sånn, haha. Men det var deilig å kunne få være litt fysisk aktiv og jobbe ute i vakre omgivelser ved sjøen i all slags vær. Å få jobbe ute i felt og ute i naturen en gang i blant, er definitivt en av de mange fordelene med å være biolog vil jeg si.

 

Jeg setter pris på alt jeg har fått være med på og det har vært viktig for meg å få en liten reality-check på hvordan det faktisk er å jobbe med biologi og vite at selv om man har all den kunnskapen og teorien inne, så vil ikke alt fungere etter boken i naturen og man må være forberedt på at det er utallige faktorer som spiller inn til enhver tid. Ofte vil man ikke få de resultater og utfall man hadde tenkt eller håpet på, men det er jo noe av det som gjør biologi så spennende og gjør det til et veldig variert yrke.

Tross en vellykket praksistid hos en bedrift som jobber med noe veldig aktuelt akkurat nå og med et potensial til å bli noe stort og viktig i framtiden, så tror jeg jeg har innsett at marinbiologi kanskje ikke er noe for meg. Jeg synes det er et veldig spennende felt og kommer til å følge med på Ocean Bergens arbeid i framtiden, men jeg har i løpet av dette semesteret innsett at jeg gjerne heller litt mer mot menneske biologi enn økologi og marinbiologi.

Det har vært viktig for meg å få innblikk i et eksempel på et yrke som har med biologi og business å gjøre, og vil si takk til Ocean Bergen teamet for å ha tatt oss så godt i mot og inkludert oss i alle aspekter av arbeidet de driver med.

Takk for meg!


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One thought on “Innsiktsfull praksisperiode

  • Frida

    Så bra du har hatt en god opplevelse med mye ny erfaring. Det at du har innsett at marinbiologi ikke er noe for deg, viser hvor viktig det er for oss biologistudenter å teste ut arbeidslivet mens vi studerer. Hvis du kunne valgt praksis på nytt, hvilke type jobb ville du ha ønsket å prøve ut da?