En god erfaring 1


På tide med en ny oppdatering!

Det vi har jobbet med de siste dagene jeg har vært på jobb har i hovedsak vært intensiv bygging av strukturer som fremtidige tunikater skal vokse på. Disse strukturene lagde vi av tau med plastplater nedover tauet. Dette har vært tidkrevende, møysommelig, og relativt slitsomt. Men slik er det jo, en del arbeid er jo rett og slett bare tidkrevende mundant arbeid. Allikevel, etter en par dager sittende på knærne i regnet mens jeg festet strips på tau etter tau, tok jeg meg selv i å tenke «Herre, denne jobben kunne jo blitt gjort av en femåring, er det dette som skal være praksisen min som biostudent?».

Samtidig kikket jeg opp på mannen som satt på siden av meg, en forsker som har jobbet i feltet like lenge som jeg har levd, en mann med kompetanse ufattelig mye sterkere enn min egen. Allikevel satt han her, side om side med meg i søla og klipte tau.

Arbeid som en biolog er nok ikke alltid faglig krevende, og det er ikke alltid man trenger utdanningen til øyeblikkets foretak. Dette går nok igjen i de alle fleste yrker, allikevel er den iboende kunnskapen viktig å ha. Jeg innså etter hvert at mye arbeid ikke direkte bruker kompetansen, men heller kommer på en slags tangent derfra, det var jo kunnskap som sørget for at de visste hvordan jobben måtte utformes.

Lengden på tauet? Viktig for å sikre dybde dyrene ville trives på.

Den eksakte distansen mellom platene? Nødvendig for spredning av avfall, og for å ha sammenlignbare resultater når tauene skulle spres over forskjellige områder.  

Osv.

Det som startet som noe jeg opprinnelig følte var dårlig bruk av praksistiden, viste seg å bli kilden til en veldig god lærepenge. Vissheten om at man i arbeidslivet, uansett rang, eller utdanning, noen ganger må gjøre drittarbeid. Samtidig kom oppdagelsen av mengden kunnskap som egentlig lå bak sceneteppet for selv slike oppgaver, og at evnen til å bruke den iboende forståelsen av ett felt til å forstå nye oppgaver, trolig er like viktig, om ikke viktigere, enn å huske spesifikk pugg. Nå som jeg ser tilbake på dette, tror jeg denne erfaringen var minst like nyttig som direkte faginformasjon.

-Sebastian


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One thought on “En god erfaring

  • Frida

    Utrolig bra innlegg, Sebastian! Nok en god grunn til å ta praksisfaget, når de fleste av oss ikke har peiling på hva som kan vente oss der ute når det gjelder å jobbe som biolog. Opplever du at erfaringen din nå hjelper deg i valg av hva du ønsker å ta master i eller jobbe videre med?