Felttur i Aurland


Litt ut i andre halvdel av praksisoppholdet hadde jeg for det meste sittet inne på laben og dissekert fisk eller holdt på med videoanalyse, med unntak av en koselig dag hvor vi kjørte rundt til forskjellige pit-antenner og samlet inn data og sjekket om alt virket, og den ene dagen i felt som jeg har skrevet om tidligere. Vi har fått tilbud om å bli med ut i felt, men på grunn av kort varsel fikk jeg ikke byttet vekk vakten min på jobb, og kunne derfor ikke være med. Jessica var med og hadde en veldig kjekk opplevelse. Feltturer blir ofte planlagt i kort tid i forveien på LFI fordi arbeidet de gjør er veldig væravhengig. Likevel: I oktober fikk også jeg muligheten til å bli med ut i felt i Aurland, og det kunne jeg jo ikke si nei til! Etter en lang fredag i bil på grunn av en ulykke og mye kolonnekjøring kom vi endelig frem klokken elleve om kvelden, hvor de som hadde dratt noen dager før oss allerede satt og koste seg og pratet.

På lørdagen sto vi tidlig opp til en felles frokost før vi dro ut for å starte dagens arbeid. Dagen min begynte med elfisking, hvor man gir fisken elektrisk sjokk slik at den flyter opp til overflaten, legger dem i en bøtte, og når vi er ferdig å fiske på den stasjonen måler vi de fiskene vi har fanget, så slipper vi dem ut igjen. Jeg var positivt overrasket over at det virket som om fisken ikke tok særlig skade av dette. Til å begynne med tok jeg mest notater og gjorde noen enkle målinger mens Christoph (som jobber på LFI) fisket, men mot slutten fikk jeg også lov til å prøve meg. Det gikk litt raskere med ham enn med meg, kanskje spesielt fordi jeg ble så ivrig hver gang fiskene kom flytende opp at jeg tok fingeren vekk fra knappen slik at de ikke lenger fikk sjokk og svømte sin vei. Fikk ikke like mange fisk som Christoph, for å si det sånn. Etter lunsj fikk jeg prøve meg på litt snorkling sammen med de som holdt på med gytefisktelling, men fordi jeg hadde lånt en tørrdrakt som var altfor stor for meg fløt jeg bare rundt i elven uten særlig mye kontroll. Da de andre hadde stoppet for å ha et lite strategimøte og det viste seg at jeg ikke klarte å stoppe, måtte de lage en «barriere» for å unngå at jeg fløt forbi dem. Derfor fikk jeg beskjed av Ulrich, som var ansvarlig, at jeg nesten bare måtte gå opp av elven og møte dem seinere. Litt kjipt der og da, men selvsagt helt forståelig. Jeg fikk erfare hvor nøyaktig man faktisk må være angående sikkerhet når man er i felt, det blir ikke tatt noen sjanser.

En liten testrunde med elfisking før lunsj.

På søndagen brukte vi en halv dag på å elfiske før vi hadde en mye kortere kjøretur hjem enn vi hadde hatt til Aurland. Det var en utrolig kjekk tur, og jeg syns de som jobber der var flinke til å forklare hvorfor vi gjorde de forskjellige tingene, og svarte alltid hvis det var noe vi lurte på, enten faglig eller teknisk.

Fine omgivelser og fint vær på søndagen.

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *