Austevoll – del 2


Hei!

Her kommer del 2 av oppdateringene i praksisoppholdet på Austevoll.

Siden sist har det vært prøvd å få til hummerprosjektet for andre gang, men mislyktes igjen. Denne gangen var det også massedød av hummerlarver som gjorde at prosjektet måtte avsluttes. Jeg hjalp derfor til med å rigge ned prosjektet og rydde på plass, i tillegg til å ta vannprøver av vannet for å måle pH. Denne gangen ble det tatt en god del vannprøver som ble plassert i et kjølerom. Disse prøvene ble målt en og en hver dag, for å finne ut om pH-en endret seg over lengre tid.

Bilde av haneskjell

Siden det ikke ble noe av hummerprosjektet, så fikk jeg være med på et haneskjellprosjekt isteden, hvor de måler effekten fiskeslam kan ha på filtrerende dyr som haneskjell. Haneskjellene var plassert tre og tre i seks forskjellige kar. Tre av karene fikk sjøvann som var tilsatt alger og de tre andre karene fikk sjøvann som var tilsatt fiskeslam og litt alger. For å måle hvor mye haneskjellene spiste (filtrerte) ble det tatt prøver av vann som gikk inn og ut av hvert enkelt kar, i tillegg til prøver av de to store fôr-tankene. Vannprøvene ble målt i en PAMAS-maskin, en maskin som teller antall partikler og registrerer de etter størrelse. Når prøven er målt får du en kvittering med antall partikler som da legges inn i excel for databehandling.

 

Bilde av PAMAS-maskin

 

Bilde av prøvene som ble målt

Mens jeg hjalp til på haneskjellprosjektet skulle det gjøres et siste forsøk på hummerprosjektet. Den siste gjenlevende hummeren som hadde egg ble flyttet fra stasjonen til anlegget og plassert i et kar med varmere temperatur for å prøve å klekke de siste eggene. Dessverre kom det ingen larver, så jeg skal ta de siste praksistimene mine på Nordnes 🙂

 

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *