Just do it 2


Hei igjen, bloggen!

Da er jeg tilbake med bloggpost nr. 2 for dette semesteret. Litt senere enn planlagt, men bedre sent enn aldri, si.

Siden sist har jeg fått kommet godt til rette i Naturvernforbundet. Jeg og Ina jobber sammen med Synnøve Kvamme, som er daglig nestleder og prosjektkoordinator for mange av aksjonene Naturvernforbundet Hordaland står for. Hun er veldig imøtekommende og hyggelig, og gjør mye for at vi skal trives under praksisoppholdet.

Naturvernfobundet Hordaland er svært aktive, og de har bevist at det absolutt ikke er mangel på noe å gjøre. Vi har fått vært med på mye forskjellig, blandt annet aksjonene “Pøbelgrandugnad på Ånuglo” og “Plastjakten Askøy”, ved Herdla. I tillegg har det vi bidratt med i Naturlig onsdag og andre små arrangementer. Det er mye organisering og planlegging bak kulissene, men også litt “praksis” i form at vi får ta del i arrangementene. Det har skjedd en del siden sist bloggpost, så jeg tenker det er lettere å dele det litt inn.


Pøbelgrandugnaden på Ånuglo var en aksjon arrangert av Naturvernforbundet Hordaland i samarbeid med Bergen fylkeskommune. Ånuglo er en liten øy i Tysnes, som i 2014 ble verna som et naturreservat. Den har fått lide av det vi kaller svarteliste-arter, i dette tilfellet, grantrær. Gran forekommer ikke naturlig på Vestlandet, så all form for grantrær du ser er innførte arter. Du kan lese mer om dette her.

Sykt zooma bilde av en linje med fine folk som fjerner grantrær

De frivilliges oppgave var å hjelpe til med nedhuggingen av gran. Vi ble delt i mindre grupper, og med motorsag, store hagesakser (?) og øks tok vi for oss mindre områder på øya og hugget ned/dro opp røttene til grantrærne. Hensikten er at Bergen fylkeskommune vil bevare blant annet barlinden som vokser her, men som sliter grunnet økt vekst av gran. Les mer her.

Lunsjpause

Vår oppgave bak kulissene var å hjelpe til med å skaffe transport (var selv sjåfører), da dette er en ca. 3 timers kjøretur fra Bergen. I tillegg laget vi en quiz om temaet, som en underholdning for kvelden den første dagen.

 

Naturglede Hordaland
Et prosjekt hvor målet er å få flere mennesker interessert og opptatt av naturen. Med et tilbud om gratis, lokal mat og leker for både barn og ungdom, var målet å få ut flere barnefamilier som har en tendens til å bli hjemme etter lange dager. Det ble arrangert en form for løype med 10 poster med forskjellige spørsmål knyttet til naturen og området vi var i (Langeskogen, Langegården, Bergen). Sammen med Synnøve var vi på rekogniseringstur et par dager før arrangementet for å se hvordan løypa så ut, og om artene det ble spurt etter fremdeles blomstret.

 

Naturlig Onsdag – Fra søppelrydding til forebygging
Naturlig onsdag er et arrangement av Naturvernforbundet som foregår første onsdag i måneden. Her tar de opp forskjellige problemstillinger i sammenheng med natur og miljøvern, og får ofte forskjellige foredragsholdere som er eksperter innenfor månedens tema, på besøk. Les mer her. I oktober handlet naturlig onsdag om plastforsøplinga, hvordan vi kan forbedre sitasjonen og om Naturvernforbundets nyeste prosjekt; Plastjakten Hordaland.

Hvis du gikk glipp av arrangementet og lurer på hvordan det var, så kan du se det hele via live-streamingen vi gjorde her.

 

Plastjakten Askøy
På Plastjakten Askøy var vi med på å planleggingen av best fordeling av grupper med frivillige, samt at vi hadde vårt eget lille arkeologiske prosjekt sammen med Mona Maria Løberg, prosjektkoordinator i Naturvernforbundet Hordaland. Hun ville se på hvor mange lag (definert 5 cm dypt) vi måtte grave før jorda blir helt fri for plastemballasje og mikroplast. Det ble målt opp et 1×1 m kvadrat, og innenfor dette kvadratet skulle lagene bli gravd opp, og plast skulle bli plukket ut og fordelt per lag. Dette gikk ikke helt etter planen, og vi kom oss bare til to lag på ca. 5 timer (en rapport om dette vil komme ut når nettsiden for Plastjakten Hordaland er klar). Men med bare disse to lagene kunne vi slå fast at selv med en overflate som var plastfri, så finnes det mye plast i jorda.

Samlingen av plast vi fant fra «arkeologiundersøkelsen». Fra venstre: plast fra 1. lag, plast fra 2. lag, alt annet søppel som befant seg innenfor kvadratet og lagene.

I samarbeid med Mepex ble alt av innsamlet plast veid og undersøkt for kjemisk sammensetning. På to små dager og ca. 30 frivillige, ble det samlet inn mellom 700 kg – 1000 kg PLAST fra den lille øya. I tillegg til dette var det også mye annet søppel som ble samlet opp, men ikke regnet med. Mye av emballasjen bestod av store plater med isopor og for eksempel potetgullposer fra 80-tallet. Dette forteller oss at vi enda har mye arbeid foran oss for å både forebygge plasten som allerede er spredt, og forhindre mer. Vi hadde også et samarbeid med Uni Research og Marte Haave for Sam Marin (hvor Sandra, Madeleine og Ingvild har praksis, hvis jeg har forstått det rett), hvor vi kartla hva slags type plast som var blitt samlet inn ved hjelp av et skjema vi hadde fått tilsendt med oversikt over type plast. 

Det var det for denne gang. Blir spennende hva mer jeg får vært med på før neste innlegg. Snakkes!


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 thoughts on “Just do it