Hus for enhver


Hei igjen!

Denne gangen har jeg lovet å kort gå igjennom hvorfor Bergen kommune ønsker å sette ut flaggermuskasser, pinsvinhus og insektshotell. Jeg vil også gi dere et bildedryss fra tiden i Nygårdsparken.

La oss begynne ved starten

Flaggermuskasser er et sted hvor flaggermusene kan ha trygge oppveksvilkår for ungene sine. For tiden er det få naturligledige boliger for disse skapningene som egentlig bruker ulike typer hulrom som dagtilholdssted under sommerhalvåret. Huletrær, som f.eks hakkespetthull eller under løs bark, somregel er det da løvtrær som benyttes. Det er nettopp fordi det har blitt færre slike gamle hullete løvtrær omkring oss som gjør at flaggermusen har fått færre valgmuligheter blant hus. Når vi henger opp flaggermuskasser kan vi hjelpe flaggermusene med å få seg «tak over hode» og en plass hunnen kan oppbevare ungene sine, mens hun selv tar seg en blund på dagtid. Det morsomme med dette er at du på samme tid kan følge med og få et innblikk i hvordan flaggermusenes liv er!

Piggsvin eller pinnsvin som noen liker å kalle dem er en art som trives i tilknytning til løvskog. Her har den tilholdssted i løvhauger hvor de går i dvale over vinteren. Piggsvinene er nattedyr de også, og de sover derfor om dagen gjennom sommerhalvåret. I parkene ryddes det gjerne for løv på bakken slik at det skal se pent og stelt ut for oss som liker å gå oss en tur her. Det er derfor vi trenger å sette ut hus for disse små skapningene, slik at de har tilholdssted både for vinterdvalen og for dag tilholdssted for sommerhalvåret. Piggsvin er faktisk et nyttedyr som lever av å spise snegler, biller og andre insekt! Det er derfor nyttig å gi dem husly for da kan de holde parker og hager «rene» for insekt som spiser opp de vakre plantene.

Insekt ja, noen insekt trenger vi faktisk. Vi trenger de for pollinering og som næring for andre dyr slik som fugler og pinnsvin. Noen larver brukes faktisk for å helbrede sår, men så dypt skal ikke vi inn i dette. Men hvorfor trenger vi insektshus eller -hotell, det er jo småkryp overalt. Jo, på grunn av at vi mennesker fjerner muligheter for insekter til å bo og leve ved å fjerne skog, åpne områder, osv. for å bygge veier, boligfelt og lignende. Vi må derfor gi noe tilbake. Insektshotellene ser i tillegg veldig koselige ut og er derfor veldig pene (min mening) innslag å henge opp i parkene.

Jeg tenker jeg legger ved et lite bildedryss her jeg fra Nygårdsparken og alt vi har fått opp til nå.

 

 

 

 

Vi bloggast!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *