Tusen takk for meg!


13187599_10154156269625480_968764935_nDa hadde vi vært ute på Espgrend i praksis for siste gang. Blir faktisk ganske trist å ikke komme ut hit lenger! Spesielt nå som begge de to store eksperimentene er i gang, og vi er nysgjerrige på hva resultatene blir. Men Helen sa hun kunne gi oss en oppdatering på hvordan eksperimentene gikk hvis vi ville, og vi var veldig glad for at vi i hvert fall fikk være med på det nå siste dagen.

Siste dagen fikk vi altså være med på eksperimentet ute i mesocosmene, de 12 store tankene man finner utenfor nede ved sjøen.  Hver av disse tankene rommer rundt 2500 liter vann og i hver tank var det plassert nett med tunikater. Som nevnt i blogginnlegg nummer 2 skulle dette forsøket egentlig vært påbegynt i februar, men siden det ble så kaldt døde dyrene øverst på nettet og forsøket måtte tas ned. Nå var det imidlertid ikke fare for frost lenger, og forsøket kunne startes igjen.

Forsøket gikk ut på å tilsette fermentert fiskeavføring ved forskjellige konsentrasjoner. 3 av tankene med tunikater fikk ingenting tilsatt, 3 fikk 8 ml, 3 fikk 80 ml og de siste 3 fikk 800 ml. Målet med dette forsøket var som sakt å finne ut om man kan bruke tunikater i nærheten av oppdrettsanlegg til å rense avfallet det slipper ut. Vi brukte derfor et PAMAS-apparat for å måle filtreringsevnen, slik som vi tidligere hadde gjort i mindre forsøk inne. Dette skal Helen gjøre hver dag denne uken og resultatene skal brukes til å avgjøre problemstillingen.

Nå som praksistiden er over sitter jeg kun igjen med positive inntrykk! Jeg utrolig glad for at jeg valgte å ta dette faget i år og har fått en smakebit av hvordan det er å jobbe som biolog og forsker. Det har vert kjempegøy å få komme seg litt bort fra all den teoretiske lesingen i de andre fagene og reise ut på Espegrend og jobbe med noe praktisk! Som biologi-student får man ofte spørsmålet; «Hva blir man når man studerer biologi?», og det føler jeg absolutt jeg vet mye mer om nå.13183008_10154156270730480_1182461523_n

Jeg føler vi har fått et ganske realistisk bilde av hvordan det er å jobbe som biolog. Helen satte oss i gang med oppgaver som hun vanligvis gjorde og som hun hadde gjort selv dersom vi ikke hadde vært der. Noen ting var veldig gøy, mens andre ting var mer arbeid og krevende.  Det å jobbe med fermentert fiskeavføring er ikke akkurat noe man koser seg med!  Men det at det var satt opp slik synes jeg egentlig var bra slik at vi fikk et realistisk bilde og ikke et glorifisert syn på hva en biolog driver med.

Jeg føler virkelig at praksisen svarte til forventningene. Vi fikk bli med på et forskningsprosjekt som er helt i begynnelse-fasen og er utrolig dagsaktuelt med tanke på miljøvern og utfordringer med dagens fiskeoppdrett. Det jeg interesserer meg mest for innenfor biologi er det som er marint og det som er bærekraftig og miljøvennlig, så det å være utplassert på Espegrend å jobbe med dette var midt i blinken for meg! Det har vært kjempegøy å få være med på et så flott prosjekt, og jeg vil anbefale dette til alle andre som studerer biologi!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *