Oppdatering fra Espegrend


Hei igjen!

De siste ukene har vi fokusert mye på fertilisering av tunikatene. Frem til nå har vi jobbet med voksne tunikater, så å arbeide med de på larvestadiet blir veldig spennende. Dette er definitivt den delen jeg har gledet meg mest til! Eksperimentet ute har nå blitt rigget opp igjen, og nye dyr har blitt plassert i stampene.

IMG_9569

På våtlabben har vi satt opp fôringseksperimentet. Det består av 12 akvarium som konstant får tilført ulike typer fôringsmateriale: 3 med vann, som kontroller, 3 med alger, 3 med fiske-pellets som brukes i fiskeoppdrett og 3 med fermentert fiskeavføring. Dette gjør vi for å finne ut hvilket fôr som egner seg best for at dyrene skal vokse fortest mulig og være friske.

Tunikater er hermafroditter, de kan altså selvfertilisere. Dette vil si at de på naturlig måte vil danne både sperm og egg, etter hvert vil dette sprøytes ut i sjøen og når disse møtes skjer det en fertilisering. I stedet for å la dem fertilisere på naturlig måte, har vi dissekert ut sperm og egg selv for så å fertilisere dem kontrollert, dette for å vite hvor mange fertiliserte egg vi bruker i testene. Vi registrerte hvor høy tetthet det var av egg i de ulike skålene, for så å finne riktig konsentrasjon med sperm. Med andre ord har vi sittet ganske lenge foran mikroskopet de siste gangene vi har vært på Espegrend.

Bare etter noen få dager er de blitt til svømmende larver, etter å ha lagt dem i bøtter med petriskåler og boblende sjøvann, er målet å se hvor mange larver som fester seg til de ulike petriskålene. Her prøvde vi ulike metoder, og kom frem til at de festet seg best hvis dyrene fikk tilgang til boblet vann, i stedet for hypotesen om å sette dyrene i et mørkt rom etter fertiliseringen (dette fungerte bra, men tok lengre tid og var mer arbeid). Begge metodene fungerte bra, men boblevann metoden var desidert den enkleste og kjappeste måten å gjøre det på. Vi ville ha mellom 10 og 25 dyr i hver skål.

 

silje111IMG_9389

Til venstre kan vi se disseksjon av en tunikat, det som er farget oransje/gul er gonaden. Til høyre sitter Ina Nilsen og teller antall larver som har festet seg i petriskålen, for så å fjerne overflødige dyr.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *