Making Fish Paradise – Aurlandselva. 1


Klekkeribekken.

Klekkeribekken. Privat foto, Lisa Hagevik

Like før påske var Sofie og eg med på felttur til Aurland sammen med Ulrich, Sebastian og Florian.

Vi møtte opp rundt kl. 8 på LFI sitt kontor og fant oss hver vår vadebukse og annet nødvendig utstyr, og begynte å pakke bilen. Bilen var derimot stappa full av annet utstyr fra forrige felttur, så vi måtte først tømme den. Etter mye pakking og ompakking av bagger og utstyr var vi på vei til Aurdal. Bilturen tok 3-4 timer, og vi hadde et lite pit-stop på veien i Voss for å kjøpe inn lunch og litt nødproviant (sjokolade).

Klekkeribekken der vi jobbet. Hentet fra uni.no

Klekkeribekken der vi jobbet. Hentet fra uni.no

Da vi kom fram til Aurland kjørte vi rett til klekkeriet, ein plass vi skulle bli godt kjent med i løpet av feltturen. Her på klekkeriet i Aurland jobber det et par hyggelige karer med en artig sans for humor. Dei bruker dagene sine på å jobbe med rogn, yngel og parr av aurlandslaksen, og seier ikkje nei til liten kaffepause på lunchrommet og fortalte oss gjerne om hva de gjorde og historier om både klekkeriet og Aurland. Sofie og eg fikk låne lunchrommet deres når vi skulle ha oss en pause fra klekkeribekken. Det var godt å få sette seg inn og ta en nytrakta kopp med kaffe etter mange timer i elva. Klekkeriet eies av energikonsernet E-CO energi, som er ett av de ledende energikonsernene i Norge. E-CO energi er også den nest største vannkraftprodusenten i Norge, og kan dekke kraftbehovet til ca. 500 000 husstander.

I løpet av denne feltturen fekk Sofie og eg vårt eget prosjekt vi skulle jobbe med, dette kaller vi for ”making fish paradise”. Det gjekk ut på at vi skulle lage skjul og habitat for lakseyngel, og for voksne laks som er på vei opp elven for å gyte. Det er også sunt for livet i elven, for det øker habitatkvaliteten til fisken, som gir et godt grunnlag for fiskeproduksjonen. Vi lagde skjul ved hjelp av trær og greiner, og festet disse godt med påler, tau og jerntråd. Den delen av Aurlandselven som vi jobbet i var ein liten bekk like ved klekkeriet, som ble kalla klekkeribekken. Vi ble godt kjent med den etter å ha brukt mange timer med å plassere trær og å vasse rundt for å få festet alt skikkelig godt, slik at det ikkje blir tatt av strømmen. No håper vi at alle trærne og greinene gir godt skjul og habitat for lakseyngelen, slik at dei kan vokse opp og ha god overlevelsessjanse.

Slik såg elven ut før vi la ut trær og greiner.

Slik såg elven ut før vi la ut trær og greiner. Privat foto, Lisa Hagevik

Habitat av greiner og trær i elv. Hentet fra uni.no

Habitat av greiner og trær i elv. Hentet fra uni.no

 

 

 

 

 

Slik såg det ut etter vi hadde satt ut trær og greiner.

Slik såg det ut etter vi hadde satt ut trær og greiner. Privat foto, Lisa Hagevik.

Slik

Slik såg det ut etter vi hadde satt ut trær og greiner. Privat foto, Lisa Hagevik.

Vi satte også ut befrukta rogn av aurlandslaksen fra klekkeriet på flere forskjellige lokaliteter langs Aurlandselva. Totalt ble det satt ut rundt 120 000 rogn. Rognutsetting gjør man for å kunne sikre villaksstammen etter flere dårlige år, og det kreves derfor arbeid for å få stammen bærekraftig igjen. Rogna ble plassert i små bokser, før dei blei lagt i elva. Når vi plasserte dei i elva gravde vi litt ned i bunnen, og la grus over. Vi la grus over for å skjerme rognene for å bli tatt av strømmen og fordi dei naturlig vil ha større overlevelsessjanse når dei befinner seg ett stykke nede i grusen.

Slik ser susbtratet ut i Klekkeribekken etter at vi har satt ut trær og greiner. Privat foto, Lisa Hagevik.

Substratbruk av fisk ved forskjellig alder. Hentet fra uni.no

Substratbruk av fisk ved forskjellig alder. Hentet fra uni.no

 

Her bærer vi bøtter med rogn som er klar til planting. Privat foto, Lisa Hagevik

Her bærer vi bøtter med rogn som er klar til planting. Privat foto, Lisa Hagevik

Her sitter Ulrich midt i elva og graver plass til boksene med rogn, for så å plante dem. Privat foto, Lisa Hagevik.

Her sitter Ulrich midt i elva og graver plass til boksene med rogn, for så å plante dem. Privat foto, Lisa Hagevik.

 

 

 

 

 

 

Vi var så heldige at vi fikk være med Aurland Elveeierlag på deres styremøte den ene kvelden. Grunnen til at vi fikk være med var fordi LFI har et samarbeid med dem for restaurering av elven for å øke villstammen av aurlandslaksen. Ulrich og Sebastian presenterte data og resultater, og deres planer fremover for grunneierne. Det blei diskutert litt rundt dette, og planlegging av hvordan og når prosjektene skal foregå fremover. Det var veldig hyggelig å få hilse på grunneierne av elva og se hvordan LFI jobber med kundene sine ang. prosjektene.

Ulrich og karene fra klekkeriet diskuterer hvordan og hvor dei skal plante rognene.

Ulrich og karene fra klekkeriet diskuterer hvordan og hvor dei skal plante rognene. Privat foto, Lisa Hagevik

Etter tre lange dager i Aurland vendte vi nesa tilbake mot Bergen, men først hadde vi noen små stopp. På ettermiddagen den siste dagen i Aurdal fikk Sofie og eg lov til å dykke i elven. Det var ein utrulig fin opplevelse. Å bare flyte nedover langs elven og se på fiskene som svømte like under oss. Vi kjørte litt innover i Flåm for å se på skadene etter den store flommen i oktober 2014, og hva som blir gjort av restaurering. Etterpå tok vi turen innom Ægir bryggeri for å ete middag. Her blei vi servert ein god burger og ein utrulig god øl. Veldig fin avslutning på ein veldig kjekk felttur.

Dykking i Aurlandselva! Utrulig kjekk opplevelse.

Dykking i Aurlandselva! Utrulig kjekk opplevelse. Privat foto, Lisa Hagevik

For å lese mer om LFI sitt prosjekt, og annet arbeid i Aurlandselva kan du se her:

 

Av Lisa Hagevik


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One thought on “Making Fish Paradise – Aurlandselva.

  • Linn Vassvik

    Høres ut som et utrolig kjekt prosjekt dere har fått være med på. Spent på hvordan laksen trives i sitt nye skjul :-))