(2/4): Eventyret til Hjelmsøya med NINA etter 50 timer


Jeg hadde mitt første møte med hovedperson for feltarbeidet tidlig i mars og  fikk en oversikt over det som skulle skje. Så ikke før i eksamens perioden måtte jeg ta et e-kurs som omgikk forsøk på villdyr. Var et relativt langt og ikke spesielt interessant kurs. Så, rett etter min siste eksamen hadde jeg møte med hovedpersonen igjen og vi avtalte ganske øyeblikkelig at jeg skulle reise nordover dagen etterpå grunnet været.

 

 

Reisen var fra 08:00 – 22:00. Det var ganske mye venting mellom alle bytte punkter, spesielt oppe i nord. Hjemme ifra og til Hjelmsøya brukte jeg 3 busser, 2 fly og 1 båt. På veien dro jeg med en annen som skulle opp. Og vi fikk noen gjøremål hele veien. Fra Flesland skulle vi ta med en ekstra kolli med nødvendig utstyr, i Alta måtte vi plukke opp «stømgjerdet stolper» og i Havøysund måtte vi hente en stor matordre og ta med ut videre med båt.

På Hytta så er vi totalt 4 personer. Og det er ikke veldig store hytta som vist på bildene. Det er strøm fra solkraft så det meste går på gass. Vannkilden er en liten bekk som renner forbi hytta. Er lite dekning men heldigvis noe internett. 

 

Frem til nå har for det meste det gått i å se på Lundefugl reir og egg inne i om de har hatt det. For å ikke skape for mye «stress» for dyra så tar vi kun å måler de kalde egga (egg som det ikke er noen fugl ved). Terrenget er svært bratt så når det har vært regn og mye vind så har vi tatt det rolig/ hatt korte dager.
Det som kanskje har sjokkert meg mest er hvor rolig Lundefuglen egentlig er. For å se om reir er i bruk så må vi ta hånda inne i de små hulla demmes. Da er det ofte (spesielt når det var dårlig vær) at det har vært en fugl i reiret. Men de fleste fuglene reagerer nesten ikke. Det er ikke alle som er sånn selvfølgelig og jeg er nå et av få folk som kan si de har blitt bitt en rekke ganger av lundefugl.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *