2/4 50 timer sammen med NIBIO


Hei igjen! Nå har jeg kommet godt I gang med praksisarbeidet hos NIBIO. Jeg har blitt introdusert til en fantastisk fin gjeng som forsker på alle mulige aspekter ved frukthagene rundt om i Hardanger, som er norges nydeligste plass!

Bilde av Lofthus i »dårlig» vær og i full sol

På NIBIO fokuserer de på blant annet interaksjonen mellom insekter og frukttrær og hvordan de påvirker effektiviteten og kvaliteten på godt og vondt. For å få et innblikk i hvordan disse interaksjonene foregår har jeg sammen med en super tekniker med navn Andrea fått vært med å henge opp limfeller rundt om i eple-, pære- og plommehagene som jeg skal analysere i flere omganger, samt ta bankeprøver rundt om i feltene.

 

Bilde av to fantastiske mennesker: Andrea (tekniker) og Bjørn Arild (praksisvert)

I første omgang har jeg fokusert på å kartlegge antall pæresugere som finnes i pærehagene, noe som gjøres hvert år for å se hvordan skadepotensialet utvikler seg. I denne forbindelse har jeg både fått vært aktivt ute i felt, samt fått kunnskap om hvordan en skiller insekter fra en annen inne i lab. Det er gull verdt å få være med på å teste ut ulike praktiske teknikker for innsamling og analysering, da det er standardisert og brukes over hele fagfeltet.

På siden har jeg fått tatt en liten del i et prosjekt som omhandler rødfotteger og deres skadeeffekt på plommetrær. I denne forbindelsen har jeg vært med å samle inn rødfottegene, sette opp eksperimentet, samt observert tegene over noen dager. Det var spennende å lære om fenologien da disse insektene går igjennom en delvis forvandling fra nymfe til voksenstadiet.

Et bilde av rødfotteger som små søte nymfer

Hovedprosjektet mitt for dette semesteret baserer seg hovedsakelig på kartlegging av skadedyr som gjøres hvert år, men jeg er så heldig at jeg får være med på litt forskjellige prosjekter hvor et av dem dreier seg om fruktlandskapet. I dette prosjektet er det ikke bare frukthagene som er i fokus, men også vegetasjonen i og rundt hagene. Kantvegetasjonen er interessant for meg da biomangofoldet er noe jeg er spesielt glad i. Frukthager kan til dels bli store mono kulturer som inneholder få andre arter som skjer ved at gresset klippes og ugressdrepende midler tilføres. Som et resultat av dette er det lite biodiversitet i selve frukthagene, som gjør at kantvegetasjonen kan spille en vesentlig rolle på hvilke nytte og skadedyr en finner i frukthagene.

Så langt synes jeg at denne delen av praksisarbeidet høres mest spennende ut, så jeg gleder meg til å begynne med det i neste uke.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *