De siste timene hos STIM


Hei igjen 😊

Nå har jeg kommet til slutten av praksisperioden min hos STIM. Dette semester har flydd så fort at det føles som bare en måned siden jeg startet praksisen i februar. Jeg har stortrives med alle de nye tingene jeg har fått utforske i praksisen. I de siste timene mine hos STIM har jeg fått utforske enda flere ulike artsnøkler og hvordan nøkle ulike marine bunnlevende organismer.

Siden forrige blogginnlegg har jeg fått prøve å nøkle polychaeta (havbørsteormer), bivalvia (muslinger), irregularia og holothuroidea (sjøpølser). Ikke for å skryte, men jeg har blitt ganske god på å bruke den svenske nationalnyckeln for polychaeta og echinodermata (pigghuder). I tillegg har jeg blitt kjent med en ganske god digital nøkkel for bivalvia, som du kan finne HER hvis du er interessert. Jeg kan fortelle deg at det er ulik vanskelighetsgrad på hvor lett det var å nøkle dem. Personlig synes jeg at echinodermata er lettest dels fordi jeg har lært den ytre anatomien deres allerede på biologistudiet, og tillegg er den svenske nationalnyckeln ganske god for den rekken. Polychaeta og bivalvia har jeg derimot ikke lært den ytre anatomien til på forhånd, noe som gjorde det mye vanskeligere å sette i gang med nøklingen. Så det var mange nye begreper jeg måtte lære meg for å kunne nøkle dem. Heldigvis for meg hadde jeg en ekspert på polychaeta inne på taksonomilaben sammen med meg. Han hjelp meg utrolig mye med å få forståelsen av hvordan nøkle polychaeta. Jeg er veldig glad jeg har fått all denne kunnskap om nøkling ettersom jeg vil trolig få bruk for det senere.

I praksisperioden hos STIM har jeg blitt utfordret og har fått mestret mange nye oppgaver. Jeg har lært utrolig mye om hvordan kartlegging av de kjemiske og biologiske forholdene i norsk farvann foregår, og hva som inngår i marine miljøundersøkelser. Det har vært svært overraskende hvor nøyaktig og detaljert arbeidet med miljøundersøkelser faktisk er, og hvor mye av arbeidet som foregår for hånd, blant annet all sorteringen og nøklingen av marine bunnlevende organismer. Selv om jeg fra før av har lært litt om hvordan oppdrettsnæringen blir overvåket, visste jeg ikke hvor mange ulike typer miljøundersøkelser som inngår i kartleggingen. Å få være i praksis hos STIM har gitt meg mer av et fysisk bilde på hvordan det foregår og ikke bare en tekst som skal kunne forstås.

Jeg har også gjennom STIM fått en ny forståelse av hva biologer kan jobbe med utenom forskning. STIM har vist meg hvordan en hverdag for en biolog kan se ut, og hvordan fordelingen mellom rapport, laboratoriearbeid og felt kan være. Selv om jeg ikke har vært med på å skrive en rapport hos STIM så har jeg sett hvor mye tid de ansatte på STIM bruker på rapportskriving. Jeg har også fått sett på rapportene og de digitale programmene som blir brukt, og man ser at mye tid og detaljer blir lagt ned i arbeidet. Selv arbeidsoppgaver jeg ikke fikk direkte være med på har vært svært lærerike og gitt innsikt inn en biologs hverdag. Jeg føler meg svært heldig som har fått arbeide sammen med de kunnskapsrike og svært imøtekommende folkene på STIM.

Tusen takk til STIM for alt jeg har fått lære og for å ha tatt meg godt imot.

– Emma

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *