En så liten handling, med så stor betydning ♻️ 2


Heisann!

Da var vi kommet til mitt nest siste blogginnlegg her hos biologipraksis. Siden sist har jeg tilbragt massevis av timer med filmklippanalyse fra Arnaelva, som beskrevet i forrige blogginnlegg. Selv om det er spennende å observere laks, ørret, blader og parr i disse klippene, var det noe utenom det vanlige som vekket min interesse.

 

I ett av filmklippene kom jeg over en flaske som fløt forbi ett av kameraene som var satt opp. Her begynte takene mine fort å svirre rundt forskning på forsøpling i disse elvene. Ettersom at NORCE arbeider for å finne løsninger som kommer felleskapet til gode og som øker den bærekraftige verdiskapningen, fant jeg raskt en del artikler og rapporter angående dette temaet. En undersøkelse fra NORCE viser at 70% av plasten i mange norske lakseelver kommer fra rundballplast fra landbruket (Plast i elver på Vestlandet, NORCE Miljø 2020).

 

Etter å ha engasjert min oppmerksomhet rundt dette, tok jeg kontakt med en av veilederne for å høre mer om dette prosjektet. Her var jeg så heldig at jeg fikk muligheten til å dra ut i felt og registrere plast. Johanne og jeg ble sendt ut for å undersøke bynære (urbane) elver/bekker. Måten dette ble utført på var ved å først kartlegge utvalgt elv og markere soner (Figur 1). Deretter vandret vi langs elven og registrerte hvilken type plast vi observerte, i hvilken sone den befant seg og størrelsen på objektet.

 

Figur 1: Johanne markerer soner langs elven på kart.

 

Lønningsbekken var ett av områdene vi registrerte, og resultatet var urovekkende. Denne bekken strekker seg over ca. 1 km og det ble observert store mengder plast (Figur 2). Mesteparten av plasten tilhørte kategoriene mat/drikke beholdere og husstandsavfall. Plasten i elven tar ikke bare opp plassen og forstyrrer dyrelivet som lever der, men vil også med sterk strøm etter hvert bli til mikroplast som kan ende opp i dyrekjøtt.

 

Figur 2: Plast funnet i Lønningsbekken.

Dette tenker jeg er helt unødvendig forurensning, som det lett kan gjøres noe med. Oppfordrer derfor alle til å bli bedre til å plukke med seg søppel og spre budskapet. Hvis alle tenker slikt, kommer vi langt og en liten handling kan ha stor betydning.


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 thoughts on “En så liten handling, med så stor betydning ♻️