En elv fylt med plast


Hei igjen! Jeg har nå gjennomført omtrent 50 praksistimer hos Naturvernforbundet Hordaland og tenkte å gi dere et lite innblikk i praksisen min så langt. Førsteinntrykket mitt av arbeidsplassen og menneskene som jeg skulle jobbe med var veldig positivt. Jeg møtte med tre fine damer som tok meg godt imot. Jeg ble positivt overrasket over den lette tonen og det uhøytidelige forholdet vi har utviklet. De er veldig opptatt av at vi praksisstudenter skal være inkludert og at vi skal få lære mest mulig. Jeg er så langt veldig fornøyd med praksisplassen.

Til nå har det vært en del zoom-møter og artikkelskriving hjemmefra. Jeg har blant annet skrevet en artikkel om blomsterenger som kommer ut i Naturvernforbundets medlemsblad. Likevel har jeg fått være med på noen utflukter. Noen av de mer spennende prosjektene jeg har vært med på så langt har vært en ryddeaksjon, befaring etter et område å restaurere og parsellkurs.

I regi av Naturvernforbundet var jeg på min første ryddeaksjon. Det viste seg å være en «eye opening experience». Vi ryddet langs Midtunelven langs Hardangervegen. Det var vondt å se hvor mye søppel som var kastet i naturen. Bare på én kvadratmeter kunne man fylle nesten en hel søppelsekk. På tre timer samlet vi inn 350 kg. Mesteparten av det vi samlet inn var engangsplast som plastposer, matemballasje og plastflasker. En kontorstol og en sykkel var også blant gjenstandene vi ryddet vekk. Det verste var å se hvordan plasten hadde blitt en del av naturen i området. Trær og planter vokste på og rundt plasten. Mye av søppelet måtte vi grave frem blant røtter. Man hører ofte om all plasten som ender i naturen, men det var en sterk opplevelse å se det i virkeligheten.

Det var en nydelig dag for ryddeaksjon

Resultatet fra ryddeaksjonen

Naturvernforbundet har planer om å restaurere et område og i den sammenheng var vi på befaring for å finne et slikt område. Turen gikk da til Askøy. Vi så blant annet på et område hvor det var dumpet over 400 bildekk for mange år siden. I det området, som på ryddeaksjonen, var det rart å se hvordan naturen hadde vokst rundt dekkene. Flere steder så det tilsynelatende fint ut, helt til vi gikk over området. Da kunne vi kjenne dekkene under jordoverflaten. Hvordan kan noen dumpe så mye plast i naturen? Vi har ikke bestemt et område enda, med det var interessant å være med på planlegging og idémyldring rundt prosjektet.

Noen av dekkene fra området vi besøkte

På Storetveitmarken holder Naturvernforbundet Hordaland på med en parsell. Denne parsellen skal bli en naturvennlig hage med pollinatorvennlige vekster, grønnsaker og bær. I den sammenheng var jeg med å spa jord på parsellen, før dyrkingen kunne begynne. En stund etter det fikk jeg muligheten til å være med på et kurs i dyrking ved parsellen. Ida Kleppe, som holdt kurset, delte mye av sin kunnskap om dyrking og planter. Vi fikk også muligheten til å så og plante noen planter i parsellen. Som nybegynner i dyrking lærte jeg mye nytt om hvordan man dyrker og hvordan det kan gjøres på en naturvennlig måte.

Parsellkurset

Det har vært noen lærerike og spennende dager så langt i praksisen. Jeg har gjort og lært mye nytt. Det har for eksempel vært interessant å se hvor mye planlegging og organisering som ligger bak ryddeaksjoner og andre prosjekter. I tillegg har det vært gøy å få være med på praktiske oppgaver hvor jeg kan være med å utgjøre en forskjell med tanke på naturen, ved for eksempel å plante pollinatorvennlige planter eller plukke søppel.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *