Møte-mani


Se det! Da var godt over 50 praksistimer gjennomført. De siste ukene har jeg hovedsakelig vært med på digitale møter, prøvd meg på en smule rapportredigering og lest en hel del fagstoff.

Jeg har blitt svært dreven på å delta i Teams møter (ikke at det er noe å skryte av. Det består av to trinn: 1) Sette seg godt til rette foran PC-skjermen, 2) trykke på «Bli med»-knappen i Teams-kalenderen). Jeg har deltatt på de fleste møtene kontaktpersonen min fra HI har deltatt på. Hun er bl.a. med i Faglig Forum og Overvåkningsgruppen – to grupper som sammen utarbeider det faglige grunnlaget for norsk havforvaltning.
Jeg har altså vært tilskuer til prosessene bak norsk havpolitikk. Møtene har vært alt fra generelle oppdateringer fra forskning i de ulike havområdene, til mindre møter med mindre undergrupper som jobber med mer spesifikke oppgaver. Kontaktpersonen min i HI har ansvaret for å ferdigstille tre grundige vurderings-/tilstandsrapporter om særlig verdifulle og sårbare områder (SVOer) i alle de tre norske havområdene.
Et SVO er et område hvor menneskelig aktivitet skal foregå svært aktsomt og på en måte som unngår å true områdets mangfold og biologiske funksjoner. Jan Mayen er f.eks. et svært viktig hekkeområde for sjøfugl og er derfor definert som et SVO.
I sammenheng med SVO rapportene har jeg vært med på redigeringsmøter. Her diskuterer medlemmer av de ulike ekspertgruppene alt fra struktur, innhold, figurer til rettskriving. Dette er et tidskrevende og møysommelig arbeid, som jeg aldri før har tilegnet en eneste tanke. Det var derfor en øyeåpner å få delta i disse prosessene, samtidig som jeg må innrømme at man får litt maur i rumpa av å sitte hele arbeidsdager i Teams-møter.
I forbindelse med SVO rapportene har jeg også utført et par skriftlige oppgaver; bl.a. sortering av referanselistene i en av rapportene. En meget overkommelig oppgave, som likevel bringer en liten bismak av presentasjonsangst, ettersom dette er en profesjonell forskningsrapport som faktisk skal publiseres. (Ikke at leserne noen gang kommer til å bruke tid på å sjekke at kildelista er perfekt alfabetisert).

 

Dette bildet fra et Teams-møte illustrerer «praksishverdagen» min svært godt.
Jeg må bare beklage at jeg ikke har noen mer spennende illustrasjoner å by på foreløpig. Hadde jeg vært en ordentlig blogger/influenser kunne jeg slengt med et par lettkledde bilder for å sprite opp innlegget, men jeg tenker det er forbeholdt de «profesjonelle» (og de som ikke blogger i regi av UiB).

Ellers har jeg lest den siste Stortingsmeldingen om norske havforvaltningsplaner. Dette er en slags hellig forvaltningsskrift basert på fagkunnskap fra Faglig Forum og Overvåkningsgruppen. Stortingsmeldingen gir informasjon om nåværende tilstander i de tre norske havområdene, hvordan regjeringen forholder seg til dem, og de spesifikke målene regjeringen har for havforvaltingen. Møtene gav generelt mer mening etter jeg fikk jobbet meg gjennom denne havforvaltnings-bibelen.

I motsetning til mange av de andre praksisplassene på emnet, er det altså lite praktisk arbeid i utplasseringen min. Det blir jo til tider litt ensformig, men med dagens koronarestriksjoner er det i grunnen helmax; man lærer navnene til folk mye fortere i Teams-møter (ettersom det konstant står på skjermen). I tillegg til at jeg kan utføre alle «parksisoppgavene» hjemme på Sørlandet.
Så foreløpig er HI-rusen ganske stabil.

  • Mimi

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *