Første uker med labarbeid


Da var det på tide for mitt andre innlegg her på praksisbloggen. Jeg er nå komt godt i gang med arbeidet sammen med Sara som er jeg er i praksis sammen med her i NINA. Vår aller første oppgave var å transkribere data fra felt inn i excel. Dette var tidskrevende arbeid som kanskje anses å være den litt mer ”kjedelige” delen av praksisen vår, men dette er fortsatt en viktig del av et pågående forskningsprosjekt. Her plotter vi inn data for to ulike arter, Sibaldia procumbens (Trefingerurt) og Veronica Alpina (Snøveronika). I excel plottet vi blant annet lengde på plantens lengste blad, antall blad, blomster og mye mer.Vi har også komt godt i gang med arbeid på lab,  hvor vi er med på et spiringseksperiment som foregår i samarbeid med UiB. Her var det fra før blitt sådd frø fra de samme to artene fra fire ulike fjellokaliteter langs en nedbørsgradient, fra tørrest til mest fuktig: Ulvehaugen (Hemsedalsfjellet), Låvisdalen (Aurland), Gudmedalen (Flåm) og Skjellingahaugen (Vikafjellet).  Frøene ble sådd på agar i petriskåler med ulik vannpotensiale. Desto høyere vannpotensiale i petriskålen, desto mindre vann er tilgjengelig i agaren for frøene. I hovedsak lurer vi altså på hvordan disse frøene spirer under ulike fuktighets/tørke forhold og om dette eventuelt varierer med den klimatiske bakgrunnen til lokalitetene.

Petriskåler fra ulike lokaliteter

Frøblader på Trefingerurt

Selve arbeidet består av å gjennomgå hver petriskål, hvor vi da skal score frøene. Her gir vi dem score dersom frøene hadde spirt, fått frøblad og til slutt, sitt første ekte blad. Når det ekte bladet har vokst fram fjerner vi spiren fra petriskålen og veier biomasse. Helt til slutt scanner vi det ekte bladet. Grunnen til at vi gjør dette er for å se på hvordan spireutvikling varierer med vannpotensiale og klimatisk bakgrunn. Så langt har det vært lærerikedager i praksis, og jeg føler jeg har fått et skikkelig innblikk i hvordan hverdagen til en ferdigutdannet biolog ser ut.

Venstre: Oppsatt arbeidsstasjon. 

Første ekte blad på Trefingerurt

Dessverre ble det bråstopp i labarbeidet grunnet utbruddet av COVID-19, men enn så lenge har vi fått i oppgave å importere dataen vi tidligere plottet i excel inn i R. Her lager vi ulike figurer, samtidig som vi kontrollsjekker dataen som ble plottet i excel. Dette er oppgaver vi i utgangspunktet skulle gjøre sammen på kontorene til NINA, men heldigvis er dette noe som også lar seg gjøre på hjemmekontor.

 

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *