Noen siste tanker om biologipraksisen


Jeg er nå ferdig med mine 140 timer hos Ocean Bergen, og det er tid for min avsluttende bloggpost. Praksisoppholdet mitt ble på mange måter som jeg forventet, siden jeg hadde fått et ganske realistisk bilde av hvilke arbeidsoppgaver jeg kom til å gjøre fra tidligere praksisblogger og annen informasjon gitt i praksisfaget. Det ble mye jobbing ute, siden det er innhøstingssesong av tunikater nå på våren. Det ble en hel del «samlebåndsjobbing» hvor det stort sett gikk i samme oppgaven hele dagen, for å samle inn data og få et bra produkt. Her var det viktig å være nøyaktig for å gjøre sluttproduktet best mulig, i tillegg til å få dataen som ble samlet inn til å være presis. I starten var det vanskeligere å bedømme hva som var «godt nok» utført arbeid, men dette ble mye lettere etterhvert som jeg ble kjent med arbeidet. Dette var noe alle I bedriften hjalp til med, og det ble en god mulighet til å spørre spørsmål og diskutere biologien bak hva vi gjorde. Det var veldig positivt at de hadde god tid til å forklare hva som var grunnen til at vi gjorde som vi gjorde, og hva dataene vi samlet inn skulle brukes til.

Jeg følte at jeg fikk brukt noe av kunnskapen som jeg har fått via studiet, særlig med fokus på biologi og kjemi ved at det ga meg en større forståelse av hva vi gjorde, og hvorfor vi gjorde det på denne måten. Det gjorde at det var lettere å sette seg inn i oppgavene som skulle gjøres, men samtidig var det også tydelig at jeg med min bachelor i mer generell biologi ikke kunne i nærheten så mye som de med doktorgrader. De hadde mye mer spesialisert kunnskap om tunikater og det marine økosystemet, og men også mange flere praktiske egenskaper for «hands on» arbeid, som de har utviklet i arbeid hos Ocean Bergen og tidligere jobberfaringer.

Siden min praksisperiode overlappet med innhøstingssesongen, var hovedfokuset å utføre de planlagte arbeidsoppgavene for å nå produksjonsmålene. Det ligger mye biologi, med kunnskap om økosystem og om tunikater bak hva som blir gjort, men hovedlinjene for hvordan arbeidet skal utføres var planlagt fra før. Likevel foregår det en slags konstant idemylding på hvordan de kan forbedre det til neste vår, eller småjusteringer som kan gjøres for å forbedre ting i kortere tidshorisont. Jeg ble invitert inn i denne prosessen, og fikk høre mange gode planer de hadde allerede, dette var veldig spennende, og jeg er spent med å følge med på hvordan dette selskapet utvikler seg videre!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *