Sildetokt med Kristine Bonnevie 4


 

Kristine Bonnevie, oppkalt etter den første kvinnelige professoren i Norge.

Jeg har vært med på silde-tokt, som går ut på undersøkelse av tidlig livshistorie-dynamikk til norsk vårgytende sild, med intensjon om å forstå mekanismene som bestemmer årsklassestyrke. Det varte fra 5.4-18.04.2018, og reisen gikk fra Tromsø til Kristiansund. Livet på tokt svarte til alle forventningene jeg hadde, og enda litt til. Jeg hadde min egen lugar med eget bad, TV og sofaseksjon, og jobbet 12 timer vakt om dagen. Vaktene var mellom 8.00-16.00 og 20.00-midnatt, og jeg fikk jobbe med alle i forskningsgruppen, som bestod av folk fra planktonlabben og pelagisk avdeling på HI. Alle var veldig imøtekommende og villige til å svare på alt jeg kunne komme på å spørre om.

Første dag startet bra med deilig frokost. Jeg gikk deretter opp på labben hvor vi hadde fått opp prøver med mye sildelarver og sildeegg. Så fikk jeg jobben med å telle egg i lupe. Eggene rullet frem og tilbake, og jeg rullet frem og tilbake, og båten rullet frem og tilbake. Frokosten kom opp i retur da jeg var kommet til egg nummer 78, og slik fortsatte det i to dager. Jeg spiste, spydde, var på vakt og sov. Den tredje dagen sa Julio: «Hva sier du Anne-Liv, ser Frida litt friskere ut i dag? Fordi i går var hun grå og så ble hun grønn, men i dag er hun rosa!» Etter sjøsyken de to første dagene, hvor ansiktsfargen var innom store deler av fargespekteret, kom matlysten og energien tilbake.

Været var helt fantastisk de to ukene vi var ute. Med sol hver dag ble det litt vel mange solnedgangsbilder, men det var like vakkert hver kveld.

Det er ca. 200 slike bilder på kameraet mitt..

 

Jeg lærte mange nye metoder. Vi brukte blant annet CTD som måler salt, temperatur og trykk, vannprøver som måler klorofyll- og næringssalt innhold, WPII og algehåv som er vertikale planktonhåver med ulike maskestørrelser, Gulf IIV (som brukes til å fange sildelarver) slepes etter båten først ned til et bestemt dyp og deretter opp igjen, Multinett og MIK (forklares under) og trål.

 

Mannskapet håndterer alt redskap som henter prøver. Her er det CTD, flasker til vannprøver og WPII.

 

Vi talte sildelarver døgnet rundt. Her gikk tellingen på engelsk, norsk og til tider spansk. På det midterste bildet er det en boks med 15.000 sildelarver!

 

Multinett: 9 nett (vi brukte bare 6 pga. av dybden), hvor ett og ett åpnes og lukkes. På denne måten kunne vi beregne mengden sildelarver i ulik dybde, og den vertikale forflytningen i løpet av døgnet.

 

Julio venter tålmodig på MIK-en som kommer opp på venstre bilde. Et svært ring-nett som samler alt den fanger ned i en liten bøtte på enden.

 

Det var ikke bare sildelarver vi fikk i prøvene de to ukene. Det var mye krill, raudåte, et par maneter, noen små blekkspruter og forskjellige fiskelarver som sei, kutling og steinbit. Fredag den 13. betyr tydeligvis lykke, fordi den morgenen fikk vi øye på en stor flokk med nydelig grindhval, og rundt skipet fløy det havsuler og havhest.

Til høyre: En stakkars rødstrupe dukket opp midt i toktet. Den ble sittende en stund hvor den bruste opp fjærene og la hodet under vingen. Etter en liten blund var den borte. Til venstre: en bitte liten blekksprut som vi fikk med MIK (Eledone cirrhosa).

 

En natt trålet vi for å se hvilke rovdyr som var oppe og muligens jaktet på sildelarvene. Vi fikk mye krill, strømsild og lysprikkfisk. Her fikk vi også opp en søt liten breiflabb og en stor rognkjeks (som jeg ikke rakk å ta bilde av).

 

 

En gjeng med gode folk som jeg fikk dele mitt første tokt med, som feirer siste kveld med en velfortjent øl i Kristiansund.

Nå er det bare å glede seg til neste tokt: Økosystem-tok med G.O. Sars!


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 thoughts on “Sildetokt med Kristine Bonnevie

 • Mona Klubb

  Dette var spennende og morsomt å lese. Høres ut som et lærerikt og inspirerende tokt. Flott med alle bildene så vi landkrabber bedre kan se for oss hva som gjøres på et tokt. Det var lett å forstå, ut i fra hvordan du skriver, hva arbeidet går ut på. Den lille blekkspruten var nydelig. Du er heldig som har fått jobbe med så mange hyggelige og flinke folk.

 • Skjalg

  Høres ut som litt av en opplevelse! Både på godt og vondt, sjøsyke er ikke det mest behagelige….
  Hadde de noen spesiell metode for å bli kvitt sjøsyken eller var det bare å «la den gå sin gang»?
  Jeg syns det var skikkelig kult å se alle bildene, både fordi de er spennende i seg selv men de viser også hvor mange forskjellige skapninger man kan komme borti på et slikt tokt!

  • Frida

   Så hyggelig med kommentar! Sjøsyke er ikke noe morsomt nei, men det går heldigvis over. Det er mange som har med seg sjøsyketabelletter når de er ute på tokt i til de første dagene før kroppen godtar at det er mye bevegelse på gang, eller i tilfelle det blir mye sjø. Utenom det så er det eneste som hjelper er frisk luft, spise og komme seg opp på vakt og gjøre ting. Det hjelper også å puste i takt med bølgene hvis du blir skikkelig dårlig!