Fenologi og carbon flux i Yajiageng


Hei og hopp!

Tiden mellom forrige innlegg og dette føles ikke som mer enn et blunk. Likevel er det absolutt på tide, med bare en uke igjen her på feltstasjonen, å skrive innlegg nummer to. Jeg befinner meg altså ved foten av Mt Gongga, på feltstasjonen til IMHE i Moxizhen. Etter mitt korte eventyr i Chengdu har reisen gått videre hit. Moxi er en liten turistby full av reiseglade kinesere. Omgitt av to dype elver blir den angivelig drageformede byen til en slags øy, adskilt fra fjellene rundt. Grunnen til den store turismen er byens nærhet til Hailuogou, den lavest liggende isbreene på disse breddegrader. Andre attraksjoner nærområde har å by på er Redstonepark, hot springs, høye fjell og god mat.

Moxi fra oven

Moxi fra oven

20170710_124005

Halougou glacier

Sammen med Hedda, Li og Xiao Xiang tar jeg del i to forskjellige forskningsprosjekter. Fenologi med Li og carbon flux målinger med Xiao. Poenget med det hele er å se på hvordan temperaturforandringer påvirker planter, og CO2 produksjonen i bakken. I fjellene utenfor Moxi, Yajiageng som det så fint heter, er det satt opp field sites på forskjellige høydemeter og det er her våre arbeidsoppgaver kommer inn.

Vi har fem forskjellige field sites:

Low site: 3000 moh

Middle site: 3500 moh

Alpine site: 3850 moh

High site: 4100 moh

Snow fence site: 4100 moh

20170707_135110

På hver slik site er det satt opp flere forskjellige plott. De fleste av dem er såkalte transplantplott som brukes til å simulere klimaendringer. Ved å flytte hele jordlapper mellom hver site, til et nytt miljø, blir økosystemene utsatt for nye temperaturer og fuktighet.  Dette gir oss muligheten til å studere effekten av klimaendringene på både plantene, og CO2 produksjonen i jorden. Noen av plottene er også dekket av OTC-chambers, eller varmekammer. Disse øker temperaturen inne i kammeret uten å hindre gassutveksling med miljøet utenfor.

En vanlig dag går ut på å bestemme vekststadiene til blomstene i plottene. Plantene blir artsbestemt og deres utvikling noteres ned (bud, flower, withered eller ripe).  Omlag tre dager senere kommer vi tilbake til samme plott for å registrerer endringene, og eventuelle nye arter som kan ha dukket opp. På den måten følger vi hele utviklingen til hver bud.

Hedda med nesa i plottet

Hedda med nesa i plottet

Plott GH-1, high site

Plott GH-1, high site

For carbon flux målingene bruker vi en maskin kalt Li-8100A. Den måler CO2 produksjonen i bakken over tid. Maskinen flyttes mellom plottene og to målinger blir gjort for hvert av dem. En med hette over målingskammeret og en uten. Hetten brukes for å skjerme for solen slik at plantene i plottet stopper opptaket av CO2 til fotosyntese. Dermed kan en måle respirasjonen med mindre forstyrrelser fra plantene.

Xiao Xiang starter opp maskinen

Xiao starter opp carbon flux maskinen.

20170707_120222

For hver dag i felt har artskunnskapen blitt bedre og bedre. Jeg vil nå tørre å påstå at jeg har en ganske god kontroll på den alpine floraen her i Moxi. Videre har jeg lært utrolig mye om feltarbeid generelt og utfordringer som kommer med høydemeter, vær og elektrisk utstyr. Tiden her har også ført til en veldig nysgjerrighet for prosjektet som en helhet og da spesielt behandlingen av den innsamlede dataen. Dette er dessverre noe vi ikke har fått tatt noen særlig del av, men det er absolutt noe jeg ønsker å lære mer om i fremtiden.

Ta alltid med litt teip i felt.

Ta alltid med litt teip i felt.

Li laster ned data fra varmekammeret.

Li laster ned temperaturmålinger fra et varmekammer plott.

Soil measurement plott

Soil measurement plott

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *