Bevaringshagen er i gang!


Da er prosjektet vårt i gang! Bevaringshagen er det endelige navnet på prosjekt jeg har som oppgave hos Botanisk hage. Og mye har skjedd siden det startet i februar. Til oppfriskning går prosjektet ut på å til dels fornye hagen utenfor kantinen til Haukeland sykehus, og er et samarbeid mellom Haukelands venner og Botanisk hage, hvor jeg har praksisen min. Her skal det lages en utstilling av noen utvalgte rødlistede planter, for å fremme trivsel hos pasienter, pårørende og ansatte.

3. april var den store jord-rydde-ut-dagen. Det var dugnad for å tømme kassene med jord jeg tidligere hadde bestemt det skal plantes nytt i. Gartnere fra Botanisk hage og fra Park og Vei ved Haukeland sykehus, tømt mange hundre liter med jord denne mandagen. Heldigvis var været fint, og med så mange personer til å hjelpe med dugnaden gikk det fort! Denne dagen var en fin erfaring. Det var mange mennesker som var med på grovarbeid for å gjøre det klart til Bevaringshagen. Men det var gjort en del arbeid på forhånd av denne dagen.

Før jord-rydde-ut-dagen har det vært mye planlegging, og som med andre prosjekter er det mye koordinering som skal til, dette har jeg lært mye av. Jeg har vært i forskjellige møter med masse hyggelige mennesker som ønsker å stå på for prosjektet. Det er alltid hyggelig å møte på ildsjeler og kunnskapsrike mennesker som ønsker å bidra. Koordinere alles bidrag, spørsmål og kunnskap har vært utfordrende, men resultert i et godt samarbeid. Fra dette har jeg nå erfart at det å lage en felles plattform på nett har gjort koordinering av prosjektet mye lettere.

 

20170403_103018Her er vi godt i gang med fjerning av gammel jord.

 

Jeg har i tillegg, som praktikant hos Botanisk Hage, vært så heldig å bli invitert til foredrag om jord. Morten Bragdø holdt et flott foredrag om «Jord og biologiske prosesser i jorden». Dette var en meget entusiastisk mann som ikke bare lærte bort om, men lett smittet sin entusiasme for økologisk jord. Her møtte jeg også flere innen botanikk- og gartnerfaget, og fikk høre om deres erfaringer om jord og arbeid generelt i bransjen. Og i Morten Bragdøs navn og som miljø- og ressursfag student vil jeg her slå et slag for torvfri jord. Vi kan spare våre naturlige karbonlagre, torvmyren, fra ødeleggelse og ønsker dermed at dere prøver øko-jord for vårens hagevirksomhet 😊

 

20170324_122743Botanisk Hage har jevnlig flere arrangementer å by på, som teservering i Japanhagen og kurs i pilflett. Jeg var så heldig å få være med på dette.

 

Videre for prosjektet nå så er det arbeidet med informasjonen som skal være med i utstillingen av de rødlistede artene i Bevaringshagen som står for tur. Hver av de utvalgte plantene får et informasjonsskilt, med opplysning om navn, hvorfor de er truede og noen har bruksområder jeg ønsker å ta med. Dette er en givende oppgave. Ikke bare lærer jeg selv om plantene, om deres økologi, utbredelse og tilstand, men får her muligheten til å gjøre denne informasjonen lett tilgjengelig til glede for andre.

 

dscf6506Det spirer allerede godt i veksthuset til Botanisk Hage på Milde. Dette er en Leontodon hispidus, ellers kalt Lodnefølblom, som er en sterkt truet art i Norge, men denne skal få stå trygt i Bevaringshagen på Haukeland sykehus.

 

Ser nå frem til varmere dager og snart utplanting for Bevaringshagen! Vi blogges!

 

Følg gjerne Botanisk hage på Facebook: https://www.facebook.com/Arboretet-og-Botanisk-hage-Milde-159415774095888/

og Haukelands venner: https://www.facebook.com/Haukelandsvenner/?hc_ref=SEARCH

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *