En liten indroduksjon 3


Hei 🙂

Jeg er June Helen Gudmestad og studerer bachelor i biologi ved Universitetet i Bergen. Da jeg gikk på videregående skole syntes jeg at naturfag og biologi var de kjekkeste fagene, men det var vanskelig å få konkrete svar på hva en ferdigutdannet biolog arbeider med. Nå som jeg har startet å studere lurer jeg fortsatt på hvordan det er å arbeide som biolog. I jakten på svar tok jeg i høst emnet BIO299 – Forskningsprosjekt i biologi, der jeg fikk jobbe med forskningsgruppen Miljøtoksikologi. Jeg fikk teste ut flere typer metoder som blir brukt innenfor dette feltet. Før jeg startet var jeg veldig nervøs for om jeg kom til å greie arbeidsoppgavene mine og levere det de forventet av meg. Overaskende nok gikk det forbausende bra, jeg fikk grundig opplæring og etter hvert fikk jeg arbeide mer selvstendig. Det var utrolig kjekt og jeg lærte masse på kort tid, og tenkte at jeg måtte prøve yrkespraksis også.

blogg1

Ved å ta emnet BIO298 – Yrkespraksis håper jeg å få innblikk i hvordan det er å jobbe som biolog utenfor universitetet. Jeg håper at praktisk erfaring vil gi meg muligheten til å få oppleve hvordan teorien jeg lærer blir brukt. Jeg tror også at praktisk arbeid kan være motiverende for meg fordi jeg kan få holde på med et tema der man bare fokuserer på prosjektet og dermed går dypere ned i temaet. Det blir på en måte et levende eksempel fra det teoretiske man har lest om. Jeg og Nora har fått tildelt plass hos seksjon for anvendt miljøforskning (SAM marin) ved Uni Research Miljø. Der holder de blant annet på med et veldig spennende prosjekt som handler om mikroplast. Marte Haave, som skal være våres veileder under praksisen, inviterte oss med på et miniseminar der forskjellige forskere hadde foredrag om plast. Dette fikk meg til å tenke på da jeg var liten å så miljøvennen Blekkulf på barnetv som fortalte at forsøpling av plast var skadelig for dyrene som lever i havet, for eksempel fugler som setter seg fast i plastemballasje eller fisk som spiser plastposer. Allerede den gangen var dette et problem og vi har jo ikke akkurat sluttet å produsere plast. De siste årene har det vært mer snakk om mikroplast som brukes i diverse produkter eller som er blitt dannet ved oppløsning av plast. Mikroplast blir ikke brutt ned og vi vet at dette er noe som kommer inn i miljøet, men det er fortsatt ikke kjent hva konsekvensen av dette er. SAM marin arbeider med å finne metoder som gjør det mulig å kartlegge omfanget av mikroplast i havet. Jeg gleder meg til å lære mer om dette spennende temaet.


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 thoughts on “En liten indroduksjon

  • Vigdis Vandvik

    Lykke til, June! Så bra at du ser sammenhengen mellom forskningspraksis og yrkespraksis – vi gleder oss til å høre etterpå hvilke forskjeller og likheter du ser mellom disse to praksisfagene.

  • Gaute Velle

    Takk for et fint blogginnlegg! Jeg tror nok det er mange biologistudenter som vet hva de skal lære under studiet, men ikke hvordan de skal bruke kunnskapen i yrkeslivet. Jeg håper emnet bidrar både til praktisk kunnskap og til å se jobbmuligheter. Og så er det flott at du får jobbe med et samfunnsnyttig tema.