Forskning på Espegrend


Liten oppdatering siden sist!

 

SILJE298

Først og fremst må jeg bare si at jeg trives veldig godt hos UniResearch, alle er veldig inkluderende og mottakelige. Jeg har vært så heldig at jeg har fått en dyktig veileder samt kollegaer som er interessert lære kunnskapen sin videre. Vi har gjort mye spennende, som jeg aldri ville erfart om det ikke hadde vært for dette yrkespraksisfaget.

 

De første gangene jeg var i praksis på Espegrend fikk vi i oppgave å fjerne en art som ikke var Ciona Interstinalis fra de andre dyrene, dette for å få riktige kalkulasjoner videre i eksperimentet. Tunikatene var festet til store nett som var i sjøen, et steinkast fra laben. I nyere tid har vi som regel vært plassert i mesocosm-labrarotiet, der er det mange akvarier som får kontinuerlig strøm av saltvann.

 

Eksperimenter går dessverre ikke alltid slik som vi ønsker, og da er det ikke annet å gjøre enn å starte på nytt igjen. Vi var så uheldige at tunikatene i løpet av en ganske kald helg døde da det ble for kaldt og frøs til i stampene. Vi måtte fjerne alle de døde dyrene, rense og vaske alt av utstyr for så å vente til nye dyr ble voksne nok, for å begynne eksperimentet på nytt igjen. Vi har derfor brukt mye tid på å sette opp eksperimentet på nytt igjen, og skal i løpet av denne uken få startet opp alt på nytt igjen, med nye friske dyr. Jeg har funnet ut at tålmodighet er en viktig faktor ved eksperimenter, og ofte må man gjøre ting om og om igjen for å få mest mulig korrekte resultater.

 

På Espegrend har vi har ulike nett med dyr hengende fra bryggen ned i sjøen, derfra henter vi dyr som vi tar med opp på laben, veier og måler dyret for då å dissekere og finne vekten til gonaden. Vi kontrollerte også fargen på gonaden, fargen indikerer hvor langt i utviklingsprosessen dyret er. Dette gjør vi for å registrere hvordan dyrene vokser, for å finne ut hvor mange og hvor lang tid det tar før de blir voksne.

 

Vi tok turen innom Rong, Øygarden for å se hovedstasjonen der alle dyrene dyrkes i storskala. Tunikatene blir plassert ute i sjøen etter at de er blitt eldre, hvor de vokser seg store, slik at vi kan bruke dem til forskningen på Espegrend. De dyrket hovedsakelig kamskjell der, så det var hundrevis av disse i ulike størrelser, ganske fascinerende. På Rong dro vi ut i båt for å hente nye dyr, så gjorde vi det samme som vi gjorde på Espegrend. Veide dyrene og gonaden deres, og registrerte fargen på dem for å sammenligne om tunikatene på Rong var mer velutviklet enn dyrene på Espegrend.

SILJE 2 298

På bildet kan vi se fem ulike gonader av ulike utviklingsstadier, jo mørkere gonadene er, jo mer utviklet er de. Vi var ute etter å få flest mulig av de ferdig utviklede.

 

Fremover skal vi se på hvilket fôr som egner seg best for at dyrene skal vokse fortest mulig, samtidig som de skal være sterke og friske. Vi skal derfor prøve å fôre de med forskjellige konsentrasjoner av alger, fiskefôr og fermentert avføring fra fisk. Vi skal også fertilisere hermafrodittene for så å finne ut hvor mange larver som fester seg på petrisskåler. Dette gleder jeg meg til.

 

 

 

 

 

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *