Blogginnlegg (3/4) – Havforskningsinstituttet


Hei og velkommen til mitt tredje og nest siste blogginnlegg:)

Jeg har nå vært i praksis i omtrent 100 timer. Siden sist har jeg analysert mer digitalt materiale og blitt ganske god på å bruke ulike verktøy i Biigle. Praksistiden har gjort meg nysgjerrig på å lære mer om bildeanalyse, og hva det kan brukes til. Jeg har fått med meg at det kan brukes innenfor flere andre felt, for eksempel i etterforskning og til å finne kreftceller. Jeg har også blitt mer nysgjerrig på å lære flere verktøy som kan brukes i jobbsammenheng. Mange av de som jobber her bruker R programmering, for eksempel til behandling av data fra tokt og maskinlæring. Til nå har vi vært litt innom R i løpet av studiet, for eksempel i statistikkemnet STAT101. Det kan se ut som at bruken av programmering kommer til å øke i fremtiden, og jeg er derfor nysgjerrig på å lære mer om det.

Kartleggingen av bunndyr som vi er en del av i praksis, skjer ved samarbeid mellom flere ledd i Mareano. Det er for eksempel oss som holder på med digitalt materiale, men også de på båtene og de som jobber på laben. HI har lab både i Tromsø og i Bergen, og vi har vært så heldig å få besøke laben her og fått en grundig innføring i hvordan de arbeider. Laben er i en annen bygning enn der vi har kontor, og her er de «vegg-i-vegg» med havet og HI sine skip når de legger til land. Laben ble bygd i 1951, noe vi kunne merke på takhøyden.

På laben får de inn fysiske eksemplarer av bunndyr, og har en hel samling som er nøye sortert. Noen bunndyr kan være lettere å identifisere på video (for eksempel anemoner som trekker seg sammen når de kommer på land), mens andre må betraktes på laben. Her har de ulike typer mikroskop, utstyr for fotografering og plansjer opparbeidet over mange år med detaljerte beskrivelser av forskjellige arter.

 

Mikroskop og utstyr for fotografering

Noen av plansjene på laben

I løpet av praksisen har jeg fått brukt kunnskap innen taksonomi og økologi, som vi har lært om i for eksempel emnet BIO102. Jeg har fått sett teorien vi har lært fra et annet perspektiv, med å se dyrene i deres habitat og hvordan de interagerer med hverandre. Havbunnen er ikke som en ørken med noen dyr her og der, men har derimot klynger med forskjellige dyr som lever i et samspill. Derfor er kartleggingen av dem så viktig for beslutninger innen næring, for eksempel oljeboring og fiske.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *