En ny opplevelse med BIO299


Hei jeg heter August, og når jeg meldte meg opp til BIO299 trodde jeg det skulle være en mulighet for å ta opp all labb-tiden som ble borte med korona-nedstengning. Det viste seg heldigvis nokk en gang at selv om jeg ikke var så godt forberedt, så fikk jeg en positiv overraskelse. Det viste seg at faget gikk ut på å enten bli med på et prosjekt eller starte et selv. Jeg har vært interessert i biologi hele livet, og har en lang liste over spennende temaer, noen lettere å gjennomføre en andre. Det var et prosjekt jeg har brukt spesielt mye tid på siden jeg flyttet til Bergen, som i starten av høstsemesteret 2021. Det var et prosjekt som gikk ut på å studere atferd i mennesker på samme måte som man undersøkte andre dyr.

Jeg hadde luftet for noen venner tidligere at de burde begynne å merke seg hvem som flytter seg på gaten, i butikker og fortau. Jeg hadde sett at det var noen usagte «regler» som styrte. Endte dermed opp med å tenke mye på dette og lage mentale notater av hvordan andre oppførte seg i forhold til meg når jeg var ute og gikk. Før jeg visste ordet av det hadde jeg et kjempeprosjekt som umulig kunne gjøres før om flere år. Men så kom muligheten i BIO299 hvor jeg fikk muligheten til å skrive om hva enn jeg ville. Spurte første time hvor jeg kunne finne en atferdsøkolog og dro opp i 3. etasje på biologen. Fant frem til underviseren min fra første semesteret på UiB, og han sa jeg kunne komme og pitche prosjektet mitt dagen etter kl 12. Jeg trodde at jeg skulle prate med Kristian, men så skulle jeg plutselig fortelle om prosjektet mitt i lunsjpausen i 3.etasje. Det var en helt ny og fantastisk opplevelse å sitte rundt så mange fagfolk i biologi, og ble sittende igjen og prate med et par av det. Det virket som om prosjektet mitt var litt utenom det vanlige, og det fant jeg ut skulle stemme. Ble referert videre til Adele Mennerat som jeg møtte dagen etter, og har ikke vært så fornøyd med en samtale på veldig lenge. Vi snakket mye om hvordan man kunne fullføre et slik prosjekt på ett semester, og hvilke faktorer vi måtte se bort ifra, men også hvilke fordeler det kunne ha.

Resten av semesteret mitt i faget gikk til å forsøke å ikke lese for mange spennende studier, og å ta observasjoner. Jeg forsto fort at dette kunne ta tid, da antall observasjoner per dag var lave, og varierte veldig. En dag kunne jeg få 10, neste to dagene 3 observasjoner. Da jeg hadde andre fag og, kunne dette bli trangt med tid da jeg ikke kunne sitte der hver eneste dag uten garanti for å bruke tiden godt. I slutten av prosjektet fikk jeg korona, og antall observasjoner ble ikke like høyt som jeg siktet til.

Mye tid gikk dermed til i denne gangen:

Heldigvis hadde jeg mange venner som var interesserte i å høre på hva jeg drev med og hvordan det gikk. Å ta slike observasjoner ga et nytt innblikk i hvor lang tid det kan ta å gjøre feltarbeid, og det ga fortsatt mersmak. BIO299 har definitivt vært det mest spennende faget jeg har hatt hittil. Veldig mye god erfaring, øving i å skrive, forstå metode og analysere data, og først og fremst en mulighet til å bli kjent med noen på fakultetet. Dette er første fysiske semesteret på 1,5 år, så halve bachelorgraden har vært bak PC. Å så få en mulighet til å prate med noen som jobber med et interessefelt på jevnlig basis har dermed vært en høydare.

Hvis du vet hva du vil drive med, eller ønsker å se om noe spennende er like kult i praksis anbefaler jeg BIO299 på det sterkeste, spesielt hvis du ønsker å finne noen som interesserer seg i det samme som deg.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *