I Botanikkens Rike 1


Da var vi endelig i gang med arbeidet hos NINA! Det ble få men hektiske uker på arbeid før pandemien brøt ut, da vi fikk tatt del i to veldig spennende prosjekter.

I prosjektene SeedClim og INCLINE undersøkes effekter av klima og biotiske interaksjoner, samt hvilke endringer disse faktorene har på populasjonsdynamikk hos planteartene: fjellveronika (Veronica alpina) og trefingerurt (Sibbaldia procumbens). I forbindelse med disse prosjektene har vi fått utføre en rekke ulike arbeidsoppgaver, da vi startet med transkribering av data hentet i felt. Dette er ikke den mest interessante delen av forskning, da det meste går utpå å føre tall inn i et excel-ark. Det interessante kommer dermed senere da vi skal analysere dataene i R, som er et software for blant annet statistisk databehandling. Det er da man begynner å forstå hva disse tallene forteller oss.

Transkribering av data tok «heldigvis» ikke lang tid, og vi kunne da starte på gøyalt lab-arbeid!  Prosjektet på lab omfattet en haug med petriskåler og en drøss med frø. Frøene brukt i forsøket var hentet fra ulike fjell-lokaliteter langs en nedbørsgradient. Hver petriskål hadde da 10 eller 20 frø av enten fjellveronika eller trefingerurt. I tillegg var skålene tilsatt ulike vannpotensial: et høyere vannpotensial gir mindre vann tilgjengelig for frøene. På denne måten kan man undersøke hvordan vanntilgang påvirker spiring og spireutvikling hos plantene, og om det eventuelt varierer med frøene sitt vante klimaet.

For å utføre dette forsøket krevde det mange timer på lab, der alle petriskålene ble sjekket ca. 3 ganger i uken. Da så vi etter om frøene hadde spiret, om de hadde fått frøblad og om det første ekte bladet hadde kommet. Datoen ble så notert i et excel-ark, og planter med ekte blad ble tatt ut. Plantene ble så delt i tre deler: rot, ekte blad og resten av planten, der hver del ble veid og det ekte bladet ble skannet. Vekten ble notert i det samme excel-arket.

      
Et ekte blad.

Min første spire! Det er mer spennende enn man skulle tro når man oppdager sin første spire.  

Dessverre fikk vi bare to uker på labben siden universitetet stengte ned, men prosjektet skulle egentlig pågått frem til påsken. Det blir da spennende å se hva som skjer fremover!

Vi blogges siden!


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

One thought on “I Botanikkens Rike