Austevoll Havbruksstasjon


Hei Bloggen.

 

Lenge siden sist.

Nå er jeg nesten ferdig med mitt opphold på Austevoll Havbruksstasjon.

Jeg har vært med på den daglige driften her på stasjonen og vært med på utrolig mye spennende. Daglige rutiner som foring av forskjellige fiskearter som torsk, sei, hyse, kveite, hummer, rognkjeks og laks. Det er fisk i mange forskjellig størrelser og spesielt kveiten krever mye ekstra oppmerksomhet. Håndforing til enkeltindivider er krevende men også veldig givende. Man får et forhold til fiskene her, og mange av stamfiskene har fått navn av de ansatte. De ansatte her som jeg har fått æren av å tilbringe dagene mine med, er hengivne og gir utrolig mye av seg selv. De har en enorm kompetanse som de velvillig har delt med meg, og jeg har lært veldig mye på dette alt for korte oppholdet. Ja, jeg har snart vært 130 timer tilsvarende tre uker i praksis nå, men tiden har gått alt for fort. Jeg kunne godt tenkt meg å være her mye lengre.20160422_094231

 

Det landbaserte anlegget her er meget stort og er veldig innholdsrikt. Det er ikke så mye produksjon på gang her per i dag som det vanligvis pleier å være på denne tiden av året, så noen av dagene har blitt tilbragt i administrasjonsbygget foran Pc-skjermen. Etter toktet jeg var på til Smøla, har det blitt en enormt stor datamengde som skal gjennomgås. Her er alle eggdataene blitt sortert, og jeg har ved hjelp av dataprogrammer som Motic målt diametere på egg. Her bestemmes det ut ifra størrelse og innhold bestemt om det er torsk eller andre arter.

Stadiebestemmelse, det vil si hvor langt i den embryonale utviklingen den har kommet og om eggene var død eller levende, blir notert og lagt inn i meget avanserte Excelfiler. Alle stasjoner vi har vært på blir fylt inn og det kommer da frem grafer som viser hva som er funnet og hvor. I tillegg brukte vi en CTD da vi var på toktet som måler konduktivitet, temperatur og dybde. Dette er også data som plottes inn i Excelfilene og kan da si noe om de fysiske forholdene på gytefeltene. Dette er fantastiske redskaper å bruke for å få frem gode resultater, og jeg gleder meg til å lese rapporten når den er ferdig.

 

Den siste tiden nå har jeg tilbrakt ved sjøanlegget her. Det har vært utrolig spennende og lærerikt også. Her fikk jeg et bedre innblikk i det jeg ser på som typisk oppdrettsanlegg. Her føler jeg dagene har bært litt preg av mye rutinearbeid, noe som er en selvfølge på et slikt anlegg. Man skal passe på fiskene, fore dem, jage vekk fugler, fjerne dødfisk, telle lakselus, hydrografimålinger, fylle på for i sprederne og reparere nett som fuglene har laget hull i for å komme seg inn.20160505_091656

Det er en ganske fysisk krevende jobb som jeg trives godt i. Nå har vi vært ekstremt heldig med været, (jeg har ennå ikke hatt på meg regntøy) og alt har vært bare velstand.

 

Da logger jeg av for denne gang. Snakkes om ikke så lenge.

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *