Ciona førstedagpåjobbis 3


Hei! Jeg heter Roymond Olsen og skriver blogg fordi jeg har vært så heldig å få utplassering hos Uni Research igjennom faget BIO298. Sammen med Mari (med sin egen blogg) kommer jeg til å tilbringe noen ukesverk her for å hjelpe til med å redde verden igjennom deres tunikatprosjekt!

Vi kommer til å jobbe med organismen Ciona intestinalis, som er et sekkedyr. Grunnen til at dette skal redde verden er at organismen inneholder en sterk versjon av cellulose, og proteiner. Cellulose har mange bruksområder, hvor alt fra biodrivstoff til syntetiske kroppsdeler er en virkelighet, proteiner kan brukes i fôr (Hvor vi i høyere grad de siste årene har blitt nødt til å benytte oss av soyaprodukter)

Ikke bare er det mange bruksområder, disse organismene er såkalte filtratorer, som betyr at de filtrerer vannmassene for avfall; Dette betyr at de kan brukes til å lage lukkede økosystem (Ingen ting kommer ut eller inn, det går rundt av seg selv) med fiskeoppdrett, hvor fisken spiser maten den får og gjør den om til kroppsmasse og avfall – mennesker spiser fisken, sekkedyrene spiser avfallet.

Et annet positivt aspekt er måten de kan vokses på. Jordbruk har i mange tusen år vært den dominerende måten mennesker anskaffer seg mat. Blant mange negative aspekter ved akkurat dette, så er det kun mulig i to dimensjoner (Bredde/lengde) – Ciona intestinalis vokser også i høyden! Dette betyr en betydelig mengde mer biomasse produsert per år (200 tonn per hektar per år i motsetning til bare f.eks 3 tonn på land fra soyaplanter eller rundt 12 tonn fra Mais (som brukes som kilder til fôr og cellulose i dag)).

Effektivitet er ikke det eneste,  det er også grønt og bærekraftig. Mange av funksjonene til cellulose kan erstatte vår avhengighet av olje i forskjellige produkter (for eksempel plastikk), men det å behandle fiskeoppdrett i lukkede systemer er minst like viktig for å holde sykdommer inne og ute, og motvirke at fiskene ødelegger det lokale (og globale) økosystemet.

Mari og meg skal på vår første arbeidsdag i dag, og vi gleder oss veldig!

C. intestinalis hentet fra wikipedia


Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 thoughts on “Ciona førstedagpåjobbis