Blogg (2/4): 50 timer med forskning, fisk og fine folk


Hei igjen, dette er mitt andre blogginnlegg i løpet av praksisperioden hos NIVA. Jeg har nå passert 50 timer, og gir dermed en liten oppdatering på hva jeg har jobbet med den siste tiden.

De siste ukene har jeg deltatt i et forskningsprosjekt kalt NYBRØK II: biologiske risikofaktorer ved bruk av brønnbåt under transport og behandling av oppdrettslaks, les prosjektbeskrivelse. Forsøket går ut på å simulerer laste- og losse prosessen av fisk i brønnbåter ved å eksponere laksen for ulike trykknivåer. Målet er å finne ut hvordan slike belastninger påvirker fisken, og resultatene skal bidra til utviklingen av en ny brønnbåtveileder for bedre dyrevelferd i næringen, les mer her. Flere aktører er involvert i prosjektet, blant annet NIVA, Akvaplan niva, Aqua kompetanse, ILAB, NUI, UiB og flere andre bedrifter. Med andre ord er dette altså et stort prosjekt, og ble dermed ekstra glad da Ole-Kristian Hess-Erga, seniorforsker hos NIVA kontaktet meg og spurte om jeg hadde lyst å være med på utførsel av forsøket, sjekk ut link.

Bilde av lokalet forsøket ble utført på, og trykkammer der fisken plasseres

Video opptak av fisken under eksponering

Forsøket ble utført hos NUI. Jeg må innrømme at jeg ikke visste så mye om selskapet fra før, men etter en grundig omvisning av seniorrådgiver Kåre Segadal føler jeg meg nesten som en ekspert. NUI hadde ansvaret for det tekniske, blant annet trykkammer, sensorer og kamera opptak. NIVA derimot har ansvar for å ta vannmålinger før, under og etter eksponeringen. Her fikk jeg være med og måle blant annet temperatur, oksygen, CO₂, pH, salinitet og total gasstrykk (TGP), samt ta vannprøver for videre analyser. Det var en del teknisk utstyr å sette seg inn i, men med god innføring fra Ole-Kristian og Sara Calabrese (forsker hos NIVA), gikk det overraskende fint.

Bilde av utstyret som brukes til å ta de ulike vann målingene. Og en liten sneak peek av meg som skriver ned verdier under eksponering

Jeg fikk også mulighet til å være med på selve prøveuttaket av fisken. Her er det hovedsakelig aqua kompetanse som har ansvaret, hvor de ser på fysiologisk effekt av fisken etter eksponering. Blant annet gjennomføres en ultralyd for å se etter gassbobler i blodet (gassbobler hos fisk link). For å kunne ta ultralyd av fisken, behøves det å ventilere gjellene kontinuerlig med bedøvelse. Dette fikk jeg prøve meg på!

Meg som ventilerer fisken mens det blir tatt ultralyd

Alt i alt har dette vært en utrolig lærerik og spennende erfaring. Jeg har aldri vært med på noe lignende før, og det har gitt meg en dypere forståelse over hvor mye planlegging og samarbeid som ligger bak slike forsøk. Det har også vært utrolig inspirerende å få jobbe sammen med så mange dyktige og hyggelige mennesker, ettersom det har gjort hele opplevelsen ekstra gøy. Stor takk til alle involverte for at jeg fikk være med! Gleder meg til neste del av praksisen. Vi snakkes igjen etter 100 timer!

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *